Apple отчете ръст, но буксува в Китай

Бизнесът на Apple продължава на расте, сочат резултатите за последното тримесечие

Резултатите на Apple за третото тримесечие на финансовата 2017 г., приключило на 1 юли, сочат ръст на приходите и печалбата, но и сериозно отстъпление на изключително важния пазар в Китай.

В периода април-юни компанията от Купертино е заработила 45,4 млрд. долара, което е ръст от 7% спрямо същия период на предходната година. Приходите на Apple в Китай обаче са намалели с цели 10%, сочи финансовият отчет.

Оперативната печалба на производителя на iPhone е нараснала несъществено – от 10,1 млрд. долара през третото тримесечие на миналата година до 10,8 млрд. долара за Q3 2017, докато чистата печалба се е увеличила от 7,8 до 8,7 млрд. долара.

Продажбите на iPhone продължават да носят най-много приходи на компанията. През тримесечието смартфонът е генерирал 24,9 млрд. долара, спрямо 24 млрд. долара година по-рано. Apple е продала 41,026 млн. смартфона, или с 1,5% повече от третото тримесечие на 2016 г.

Изненадващо нарастват и продажбите на iPad. Това се случва за първи път от три години и половина. Apple е продала 11,4 млн. таблета през тримесечието, бележейки ръст от 15% на годишна база. Приходите от iPad обаче са се покачили само с 2%, което показва, че най-търсени са по-евтините модели iPad.

Продажбите на Mac компютри са се увеличили с 1% по брой – до 4,292 млн., но приходите от тях нарастват със 7%, достигайки 5,592 млрд. долара. Постъпленията от други продукти на Apple са нараснали с 23%.

Коментар