Windows 10 получи тласък от последните ъпдейти

Обновлението Creators Update ускори миграцията към Windows 10

Делът на Windows 10 сред десктоп операционните системи започва да нараства с ускорени темпове, сочат данните на NetMarketShare. През месец юли популярността на новата ОС се е увеличила с 0,83%, достигайки 27,63%.

В същото време Windows 7 бележи лек спад, но остава най-разпространената десктоп платформа с дял от 48,91%, докато Windows 8.1 се изкачва на трето място с 6,48%, най-вече заради спада при Windows XP през юли, която сега заема 6,10%.

Отстъплението при Windows 7 (от 49,04% през юни) се обяснява с прехода на потребителите към Windows 10. Този процес е стимулиран от актуализацията Creators Update, която вече е достъпна за всички поддържани от Microsoft системи.

Докато през юни делът на Windows 10 нарасна само с 0,02%, то миналия месец покачването е с 0,83%, сочи статистиката на NetMaretShare. Заслугата за този подем е именно на обновлението Windows 10 Creators Update.

Windows 10 вече заема над 27% дял при десктоп операционните системи (източник: NetMarketShare)

Пенсионираната още през 2014 г. платформа Windows XP регистрира значителен спад през юли, като следствие от последните рансъмуер атаки, които засегнаха огромен брой потребители по света. WannaCry и Petya компрометираха Windows XP, а Microsoft беше принудена да пусне извънредни кръпки на сигурността за неподдържаната ОС.

Рискът да станат жертва на хакери  е подтикнал много потребители да преминат от Windows XP към поддържани системи. Данните на NetMarketShare сочат, че делът на остарялата ОС е намалял от 6,94% до 6,10% през последния месец. Все пак това присъствие на Windows XP е по-голямо отколкото през май, когато платформата имаше 5,66% пазарен дял.

Но експертите са категорични, че най-голяма жертва на вирусите от типа рансъмуер, които криптират данните в компютъра и искат откуп, са потребителите на Windows 7. Това, наред с Creators Update, също е причина за миграция към Windows 10.

Най-вероятно делът на Windows 10 ще продължи да нараства в близките месеци. На хоризонта се задават нови актуализации за платформата, което предполага по-нататъшен спад при Windows 7, макар, че много потребители не виждат достатъчно причини за миграция към Windows 10.

Коментари по темата: „Windows 10 получи тласък от последните ъпдейти”

добавете коментар...

  1. Пенчо

    Не минават на Windows 10 защото са идиоти с две мозъчни клетки!

  2. Брад Пит

    Данните са за цял свят. Стига евтина пропаганда, а филтрите са платени – и за Северна Америка и за Европа.

  3. запознат

    данните са само за Северна Америка и много лесно се проверява, просто сложете филтър Европа и ще видите, че там данни няма.

    статията изглежда или е писана от бот, или директно е спусната от маркетинговия отдел на МС!

  4. Saevar

    къв тласък, като прочетох статията си казах, брей нещо много иновативно са измислили а то кво било, абе М$ продуктите си остават боклуци, на работа казаха уин 10, ок сложих си, работеше що годе добре първите 2 седмици и после нещо забави и то след като получи ъпдейти, абе ташак си е тва.

  5. Велизар

    Данните са целия свят!

  6. запознат

    първо данните са САМО за Щатите (в статията никъде не е упоменато)
    второ Windows 10 с нищо не е по-защитен от криптиращите файлове троянци сравнен с XP и особено с Уин7
    трето най-добрата антивирусна е ЗКУ-то.

    като цяло статията е доста подвеждаща – твърди се нещо без доказателства, прилагат се данни от други пазари и като цяло се внушават някакви мантри, че ъпгрейдът носи сигурност, а реално не е така. само знанията носят някаква сигурност.

  7. Стефан Димитров

    Браво, Респект.

Коментар