Samsung изпревари за първи път Apple по печалба

За първи път в конкурентната надпревара с Apple корейският гигант Samsung отчете по-голяма чиста печалба за тримесечие

Резултатите на Samsung и Apple за последното тримесечие сочат промяна в съотношението на силите между двете компании, основни конкуренти на пазара за смартфони.

За първи път Samsung изпреварва Apple по печалба за тримесечие. Apple отчете вчера чиста печалба от 8,72 млрд. долара за периода април-юни, докато по-рано Samsung обяви рекордните 9,9 млрд. долара за същия период.

Докато Apple отчита 12% ръст на печалбата за тримесечието, спрямо същия период на миналата година, Samsung постигна ръст от 89% на чистата печалба. Предишният рекорд на корейската компания от 7,3 млрд. долара беше регистриран преди близо четири години.

Samsung изпреварва Apple и по обем на приходите за последното тримесечие. Компанията от Южна Корея постигна 54,5 млрд. долара за периода април-юни, докато конкурентът от Купертино отчете 45,4 млрд. долара за същия период.

Трябва да се има предвид обаче, че Samsung развива изключително силен бизнес с чипове и полупроводникови компоненти, наред с потребителската електроника. Apple, от друга страна, е силно зависима от флаганския си продукт iPhone, който генерира основна част от приходите й.

Коментар