Ще въвеждаме текст с поглед в Windows 10

Очакваното наесен обновление на Windows 10 ще даде на потребителите възможност да въвеждат текст само с поглед чрез технологията Eye Control (снимка: Tobii)

Нова функционалност на Windows 10 тестват участниците в програмата Windows Insider на Microsoft, която дава достъп до версиите в процес на разработка. Очаква се Eye Control да стане официално част от платформата с излизане през есента на Windows 10 Creators Update.

Целта на Microsoft с новата функция е да направи максимално достъпно използването на Windows без традиционни средства за управление. Някои от възможностите на Eye Control са призвани да заменят мишката и клавиатурата.

Така например, иновативният начин за разпознаване на „shape-writing” позволява бързо въвеждане на текст чрез движение на очите. Гледайки във виртуална клавиатура, потребителят задържа очите си на първата буква от думата, а след това бързо премества поглед през всички следващи символи.

Подобен начин на въвеждане на текст е много по-ефективен, отколкото със задържане на погледа върху всяка буква. Потребителите на Eye Control могат да разчитат и на подсказване от системата, което още повече опростява процеса на набиране на текст с поглед.

Използването на новите функции на Windows 10 ще изисква контролер-камера Eye Tracker 4C от компанията Tobii. В блога на разработчика са публикувани подробности за настройките и използването на системата.

За разработката на Eye Control в Microsoft отговаря специален екип, който бе формиран още през 2014 г. след проведен хакатон с участието на 3000 проекта. Тогава шефът на компанията Сатя Надела връчи главната награда на създателя на технологията, която залегна в основата на Eye Control.

Коментари по темата: „Ще въвеждаме текст с поглед в Windows 10”

добавете коментар...

  1. ха

    Вие какво искате не знам, но аз не искам обикновен бръмбар микрофон да ми записва конфиденциалната информация. Искам безгласово въвеждане. А очите са си удобни за замяна на показалеца на мишката, но не и за бутоните на мишката – така де, имам си ръце, защо да не ги ползвам…

  2. Програмист

    ние не искаме да си уморяваме очите които и без това са много заети от екрана , искаме гласово въвеждане

Коментар