Новите процесори съживяват РС пазара

Втората половина на годината ще се окаже благодатна за Intel и AMD, очакват пазарните наблюдатели

Търсенето на настолни компютри през първата половина на годината беше слабо, но през третото тримесечие се очаква съживяване на пазара, благодарение на новите процесори на AMD и Intel за геймърски и високопроизводителни системи, сочи анализ на тайванското издание DigiTimes.

В частност, пробуждането ще дойде от процесори като Intel Skylake-X, Coffee Lake-K и AMD Bristol Ridge, Ryzen 3 и Ryzen Threadripper. Някои производители на РС, вкл. Dell, вече подготвят конфигурации с флагманските настолни процесори на AMD.

Освен това AMD и Intel наблюдават ръст на продажбите в сървърния сегмент. В края на юни AMD пусна серията процесори EPYC 7000, които са търсени от Microsoft, Baidu, Dell, HPE, Supermicro, Inventec, Wistron, ASUS, Gigabyte Technology и Tyan.

През юли дебютира и новата сървърна платформа Intel Purley. В момента компанията регистрира повишени поръчки на тези процесори от корпоративни клиенти, които обновяват своето ИТ оборудване.

Според пазарните наблюдатели, тенденцията за обновяване на компютърната техника ще продължи до края на годината, което ще доведе до ръст на приходите и печалбите на производителите на процесори.

Коментар