НАСА наема шеф по планетарна защита

НАСА ще дава близо $190 хил. годишно на шеф по планетарна защита (източник: NASA/JPL-Caltech)

Американската космическа агенция НАСА търси да наеме „главен директор по планетарната защита”. Неговата задача ще е да защити Земята от извънземно замърсяване, става ясно от обява, публикувана на сайта на агенцията.

Позицията е с шестцифрена заплата. Избраният за позицията човек ще бъде натоварен със задачата да гарантира, че хората в космоса не замърсяват планетите и техните спътници, както и да не допусне „извънземна материя” да зарази Земята. Като цяло, идеалният кандидат може да очаква около 187 000 годишно, пише GreenTech.bg.

„Планетарната защита се занимава с избягване на органично-съставни и биологични замърсявания при изследванията с участието на човеци и роботи”, гласи обявата. „НАСА поддържа политики за планетарна защита, приложими за всички космически мисии, които могат неволно да внесат земни организми и органични съставки у планетите или други тела от Слънчевата система, както и за всяка мисия, използваща космически кораби, които имат за цел да се върнат на Земята и в нейната биосфера с проби от извънземни обекти на изследване”.

Някои смятат, че нововъедението е свързано с предстоящата експедиция на НАСА до Европа, спътник на Юпитер. Мисията е на стойност 2,7 млрд. долара и ще се стреми да картира повърхността на спътника и да анализира дали тя е обитаема или не. Сондата вероятно ще катастрофира при кацането, но шефът по планетарната защита би трябвало да бъде подготвен за такова пристигане.

Въпреки, че обявата звучи като работа-мечта, реалните кандидати са малко. Всеки мераклия трябва да има поне една година опит като служител в правителството на най-високо ниво, както и висше образование в областа на физиката, инженерните науки или математиката. Кандидатите също така трябва да имат „напреднали познания” за планетарната защита.

Освен това позицията изисква „демонстрирани умения в дипломацията, които са довели до печеливши решения по време на изключително трудни и сложни многостранни дискусии”. И накрая – кандидатът за шеф по планетарна защита в НАСА трябва да е американски гражданин, гласи обявата.

Коментар