12 години затвор грозят наследника на Samsung

49-годишният Ли Джае-йон, който де факто ръководи Samsung, е застрашен от 12 години затвор

Южнокорейската прокуратура поиска днес 12 години затвор за наследника на електронната империя Samsung, замесен в шумния корупционен скандал, предизвикал свалянето на бившата президентка Пак Гън-хе, съобщи БТА, позовавайки се на няколко осведомителни агенции.

Според обвинението, Ли Джае-йон – вицепрезидент на конгломерата Samsung и син на президента, е подкупвал доверена приятелка на президентката и е получил най-големите изгоди от престъпленията, извършени в рамките на аферата, посочва Франс прес.

Предполага се, че срещу отстъпки от страна на властите, улесняващи бизнеса на групировката, Ли Джае-йон е връчил на Чхуе Сун-сил общо 43,3 милиарда вона (38,3 милиона долара), отбелязва ТАСС. Обвиняеми по делото са още четирима висши служители на Samsung.

49-годишният Ли Джае-йон де факто ръководи корпорацията, тъй като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 г. и оттогава е в кома, отбелязва БТА. Според защитата му обаче, Ли не е участвал във вземането на решения в групировката и „е слушал през повечето време другите служители”. Очаква се съдът да вземе решение по-късно този месец.

Коментар