Вашингтон привлича най-добрите програмисти

Най-квалифицираните програмисти в САЩ живеят и работят в щата Вашингтон

Противно на очакванията, най-добрите програмисти не работят в Калифорния, а в щата Вашингтон, сочи рейтинг на платформата HackerRank, който оценява уменията за програмиране на разработчиците във всички щати на САЩ.

Рейтингът се базира на резултатите от тестове на 450 хиляди програмисти в осем области: разработка на алгоритми, функционално програмиране, математика, работа с данни, разработка на езици за програмиране Java, Ruby, CPP и Python.

Според авторите на изследването, технологичната трансформация на бизнес процесите поражда силно търсене на разработчици на софтуер на цялата територия на САЩ. Най-квалифицираните програмисти във всички осем категории работят и живеят във Вашингтон, Уайоминг, Калифорния, Ню Мексико и Уисконсин.

Една от причините Вашингтон да привлича талантливи разработчици е по-ниското ниво на разходи, в сравнение с Калифорния, според HackerRank. Освен това в щата Вашингтон се намират централите на технологични компании като Amazon (Сиатъл), Zillow (Сиатъл) и Microsoft (Редмънд).

Редица нетехнологични компании, които активно внедряват иновации, като например Dish, Comcast, NBCUniversal и Capital One, също имат офиси в щата Вашингтон. Калифорния присъства в Топ 10 на отделните категории само в разработката на алгоритми (трето място), математика (четвърто място) и функционално програмиране (девето място).

През август миналата година излезе рейтинг на най-добрите програмисти в света. Оказа се, че най-квалифицираните кадри живеят в Китай (100 точки), Русия (99,9) и Полша (98). Китайците доминират в математиката, функционалното програмиране и работата с данни, докато руснаците са най-добри в разработката на алгоритми, а поляците – в Java програмирането.

Коментар