Битка за интернета на Студентски град

Компанията Нет Ис Сат, част от холдинга ВМ Финанс Груп, разпространи отворено писмо за създадената монополна среда на пазара на интернет услуги в Студентски град, София.
“В момента на територията на целия Студентски град е допуснат един единствен интернет доставчик и монополното положение на практика лишава студентите от право на избор и предлагането на повече на брой и по-евтини услуги при същото и по-добро качество”, заявиха от Нет Ис Сат.
Основен интернет доставчик в академичните среди в София, обслужвайки 8 университета, е Мегалан. Компанията е изпълнител на структурното окабеляване на 40 блока с над 8000 апартамента на територията на Студентски град, според информация, публикувана на сайта й. В писмото на Нет Ис Сат обаче никъде не се споменава името на Мегалан.
От пролетта Нет Ис Сат прави опити да получи разрешение от ректорите на ВУЗ-овете да предлага услугите си в общежитията, които те стопанисват. Доставчикът твърди, че планира да предложи “интернет, IPTV, телефонни услуги, антивирусна програма, отстъпки за всеки втори и трети компютър в една стая, постоянни промоции и пакетни цени за нови и стари клиенти”.
В момента Нет Ис Сат предоставя услугите си само в 5 блока от общежитията на СУ Св. Климент Охридски. Там компанията работи в рамките на мрежата на студентско сдружение СНЦ “Локална мрежа Студентски град”.
До момента в Нет Ис Сат не са получили писмено потвърждение или отговор на писмата си, включително и след настоятелно търсене по телефона. Без отговор е и писмото по същия повод, адресирано до министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.
“Изводите ни са за монопол в Студентски град и недопускане на други оператори да работят там. Липсва каквато и да е прозрачност по процедурите за избор на доставчик на интернет услуги в общежитията на университетите в София”, заключиха от Нет Ис Сат.
Компанията планира да организира скоро пресконференция или кръгла маса, на която да огласи съществуващия проблем.

Коментар