Китайски разработчици на софтуер съдят Apple

Китайският магазин за приложения на Apple носи на компанията повече пари, отколкото App Store във всяка друга страна

Apple се сблъска с обвинение за нарушаване на антимонополния закон в Китай, след като група местни разработчици дадоха компанията на съд, съобщи Файненшъл Таймс.

Според ищците, Apple погазва закона, като премахва iOS приложения от онлайн магазина App Store без достатъчно основание за това. Разработчиците са недоволни също от високите комисионни, които удържа компанията за всяка покупка, извършена вътре от приложенията.

Искът е подаден от името на 28 разработчика на софтуер, които считат, че американската компания нарушава действащия в страната антимонополен закон. Китай е ключов пазар за ИТ гигантите, предвид огромния си мащаб, но чуждите доставчици в страната често трябва да се съобразяват с някои протекционистични разпоредби, въвеждани от правителството.

През третото тримесечие на миналата година Китай окончателно изпревари САЩ по приходи от App Store. Китайският магазин на Apple носи на компанията повече пари, отколкото App Store във всяка друга страна. Освен това Apple се намира в привилегировано положение, тъй като Google Play за Android приложения е блокиран в Китай.

Коментар