Южна Корея подготвя почвата за данък роботи

Докато светът коментира темата за данък върху промишлените роботи, опасявайки се от загуба на работни места, правителството на Южна Корея направи първата стъпка към забавяне на индустриалната автоматизация.

Администрацията на президента Мун Че-ин подготвя законопроект, който значително намалява данъчните облекчения за компании, инвестиращи в инфраструктура за повишаване на производителността, предаде Korea Times.

Действащото в момента законодателство дава данъчни привилегии на компании, които въвеждат роботи в производството. В зависимост от стойността на проекта и размерите на бизнеса, данъчните облекчения варират от 3% до 7%.

Но подготвяният законопроект предвижда отмяна на тази привилегия от 1 януари 2020 г. В бъдеще данъчните облекчения ще се запазят, но те няма да надвишават 2% от стойността на инвестицията.

Според местни анализатори, този ход на правителството все още не може да се тълкува като данък работи, но е първа и ясна стъпка в това направление. Правителството се подготвя за масовата автоматизация и появата на роботизирани работни места от ново поколение, които ще съкратят броя на работниците, а това от своя страна ще се отрази крайно негативно на пенсионните и други социални фондове.

Дискусията за данък роботи бе подета по-рано тази година и от основателя на Microsoft – Бил Гейтс, според когото за роботите трябва да се плащат социални осигуровки. Така хората, които загубят работата си, изместени от роботите, ще могат да получават социални помощи.

Не всички обаче са съгласни с това. Международната федерация по роботика (IFR) вижда в идеята за данъците подриване на прогреса и конкуренцията, на които стъпва съвременното капиталистическо общество. Бившият финансов министър на САЩ Лоурънс Съмърс смята, че Бил Гейтс дълбоко греши и, че данък роботи не трябва да се въвежда, защото тогава роботите ще отпаднат въобще.

Още през миналата година Европейската комисия започна да разглежда въпроса за данък върху роботите. Но през февруари т.г. Брюксел реши да не бъдат облагани роботите с данък. Освен това се разгоряха сериозни дискусии за това дали роботите да бъдат признати за електронни личности.

Коментар