Изкуствен интелект пази шофьора от заспиване

Умна технология на Panasonic разбира кога шофьорът е уморен и взима превантивни мерки срещу заспиване

Panasonic създаде система, способна да предотврати ситуации, при които водачът може да заспи зад волана. В разработката участват и изследователи от различни университети. Първите тестващи образци на системата ще станат достъпни през октомври т.г., уточняват от японската компания.

Решението включва камера с възможности за разпознаване на лица, инфрачервени и температурни сензори, свързани към система с изкуствен интелект. Технологията не само улавя момента, когато водачът започва да се уморява и да му спи, но и предугажда по-нататъшната динамика на ситуацията и може да създаде условия, които предотвратяват заспиването.

При създаване на системата с изкуствен интелект Panasonic е събрала и обработила обширна база от изображения на хора, намиращи се в различни състояния – напр. заспиване, радост, тъга и др. Нейният психологически анализ и последващата проверка съвместно с Института за наука на труда Охара Мемориъл са позволили изготвяне на класификация на външни признаци, съответстващи на различни степени на сънливост.

Разпознавайки тези признаци на ранен стадий, изкуственият интелект не позволява на човек да заспи. Но това не става грубо, с резки звуци или неприятни вибрации. Вместо това се използват въздействия като намаляване на температурата в автомобила и разпределение на потоците от климатика.

Коментар