14 374 държавни служители преминаха обучение по английски

14 374 служители от администрацията от цялата страна успешно преминаха първия етап от специализираното обучение по английски език за работа с институциите на ЕС. Обучението се провежда в рамките на проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа Подготовка на служителите от българската държавна администрация за ефективна работа с институциите на Европейския съюз”, финансиран по Оперативната програма „Административен капацитет”.
Обучението се провежда в две нива съгласно Европейската езикова рамка по международната учебна система за обучение на възрастни по английски език Straightforward. Всяко ниво е по 120 учебни часа, разпределени по 8 учебни часа седмично. В края на всяко от двете нива обучаемите преминават тест за оценка на придобитите знания и успешно завършилите курсисти ще получат Сертификат и Europass езиков паспорт. Първият модул от обучението беше проведен в периода 19 май – 26 септември от ГД „Хоризонти” и в него се включиха общо 14 804 служители от администрации от всичките 28 области на страната. Вторият модул ще започне на 6 октомври и в него ще бъдат включени онези служители, които успешно са преминали първия етап, т.е. 14 374 души.
От септември т.г. стартира и мониторинг на обучението, който включва наблюдение и контрол за качественото осъществяване на обучението. Мониторингът се извършва от „Оксиген” ЕООД – избран за изпълнител след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки. Предвидени са общо 5000 проверки, които ще обхванат всяка от 1078-те групи в 203 населени места.
В рамките на тази дейност по проекта 75 служители преминаха двуседмичен курс по специализиран английски език за работа с институциите на ЕС, организиран от International House London (Лондон, Великобритания).
По другите дейности от проекта се провеждат и следните обучения:
·                     Обучение за водене на преговори в процеса на вземане на решения в ЕС
                                             100 служители преминаха двудневен курс, организиран от HAUS Finnish Institute of Public Administration (Хелзинки, Финландия)
                                             Предвижда се до 300 служители през ноември да бъдат включени в организирано от Института по публична администрация обучение в тази област
·                     Обучение за актуалното състояние на институционалната система на ЕС
                                             88 служители от общински администрации преминаха двудневно обучение в Брюксел, Белгия, организирано от МДААР съвместно с Представителството на България в ЕС. Предвижда се курса да преминат още 154 служители
                                             1744 служители ще преминат двудневно обучение в София, Пловдив и Варна, организирано от Института по публична администрация
Проектът „Подготовка на служителите от българската държавна администрация за ефективна работа с институциите на Европейския съюз” има за цел укрепване на административния капацитет за работа с институциите на ЕС; модернизиране на администрацията чрез повишаване квалификацията на служителите; създаване на мрежа между участниците в обученията с цел обмяна на опит, добри практики и бъдещи взаимодействия.

Коментар