Джеф Безос загуби $8 млрд. за броени дни

В края на юли Джеф Безос беше най-богатият човек в света, но сега е трети

На 27 юли Джеф Безос, основател и CEO на онлайн гиганта Amazon, стана най-богатият човек на планетата със състояние, оценено от Forbes на $90,6 млрд, измествайки Бил Гейтс. Скоро след това обаче Безос загуби над $8 млрд. и вече е трети по богатство.

Състоянието на Джеф Безос в момента възлиза на около $82,5 млрд, което е с $8,1 млрд. по-малко, в сравнение с края на юли. В рейтинга Forbes Real Time той заема трето място след Гейтс с $89,5 млрд. и испанския магнат Амансио Ортега с $83,1 млрд.

Богатството на Безос се топи в резултат на поевтиняване на акциите на Amazon. На 27 юли сутринта те се търгуваха за историческите $1083 за брой. В същия ден обаче Amazon обяви финансовите си резултати за тримесечието, които се оказаха под очакванията на анализаторите, и акциите на онлайн търговеца тръгнаха надолу.

Но въпреки спада, ценните книжа на Amazon в момента са с 30% по-скъпи, отколкото в началото на годината. В последните месеци компанията направи няколко гръмки обявления като покупката на ритейлъра Whole Foods за над $13 млрд. и намерение да се включи на пазара за онлайн продажба на билети, където доминират играчи като Live Nation.

53-годишният Безос основа Amazon в своя гараж през 1994 г., след като напусна работата си в нюйоркски хедж-фонд. Три години по-късно неговата компания излезе на борсата, а след още една година Безос се нареди сред най-богатите американци във Forbes 400.

Amazon, която започна бизнеса си като онлайн магазин за хартиени книги, сега продава милиони различни продукти, а приходите й за миналата година възлизат на $136 млрд., вкл. от облачни услуги Amazon Web Services. Джеф Безос контролира също космическата компания Blue Origin и една от големите американски медии – Вашингтон Пост.

Коментар