Гъвкава батерия се захранва от потта

Изследователски екип от Китай създаде нова батерия, която може да се ползва безопасно в носими или имплантируеми устройства, благодарение на електролити на базата на соли.

Технологичният пробив може драстично да подобри качеството и безопасността на медицинската апаратура, зависещи от батериите, и дори да проправи пътя за гъвкави устройства, захранвани от… пот, съобщи GreenTech.bg.

За да бъдат ефективни, имплантируемите и носимите батерии трябва да бъдат гъвкави, така че да позволят функционално огъване. В досегашните разработки такива батерии обикновено включват токсични химикали, които са там, за да служат като електролити.

Новата батерия използва безвредни електролити като натриев сулфат и физиологичен разтвор. Тъй като потенциалното им изтичане не буди безпокойство, дизайнът на батерията не изисква допълнителен материал, който да предпазва хората от досег с електролита, и съответно батерията е значително по-малка.

Особено интересно приложение на новия тип батерия е захранването на персонални електронни устройства по време на тренировка чрез генериране на електричество от потта. Изследователите отбелязват също, че батериите имат забележителна способност да превръщат разтворения кислород в хидроксидни йони, които могат да се окажат полезни за медицински приложения.

Коментари по темата: „Гъвкава батерия се захранва от потта”

добавете коментар...

  1. V.Hristova

    Хехее
    Това е интересна идея, но не особено практична.
    Вероятно не би вършила работа за други, освен спортисти.

    Венцислава @ “http://spy-secrets.com/”

Коментар