Тайвански процесор кодира по-бързо от Intel

Процесорът Nano на тайванската компания VIA е изпреварил мощен интелски чип в тестове за кодиране на информацията. Благодарение на вградена функция за хардуерно криптиране, Nano показва най-добри резултати в теста сред всички x86 архитектури, съобщават от VIA.
Функцията VIA Padlock позволява на чипа да обработва по-ефективно и сигурно данните в самия процесор, вместо в по-уязвимите нива на оперативна памет, операционна система и приложения.
Еталонен тест на Nano с честота 1,3 GHz, извършен с програмата SiSoftware Sandra 2009, отчита скорост на криптиране 765 МB/s, която е с 93% по-висока от тази на процесор Intel Core 2 Quad QX9770 с тактова честота 3,2 GHz. Тайванският чип освен това консумира само 5% от мощността на интелския процесор.
Бързото и сигурно кодиране на данните става все по-необходимо за мобилните потребители, посочват от VIA, предвид съхраняването на важни данни и лична информация на портативни устройства. Именно тук компанията вижда голямото предимство на нейния процесор.
Технологията за сигурност VIA Padlock е реализирана напълно хардуерно в процесора Nano като допълнителна функция, която дава на програмистите инструментариум за защита на информацията от неоторизиран достъп и нападения на хакери.
Nano е 64-разряден суперскаларен процесор с архитектура x86. Чипът се използва в компютри с компактни корпуси и е произведен по 65-нанометрова технология.

по темата: „Тайвански процесор кодира по-бързо от Intel”

добавете коментар...

  1. Takev

    Ima greshka v statiata. Vaprosnia processor Via Nano konsumira samo 5% ot moshtnosta koqto konsumira Core 2 Quad QX9770, a ne s 5% po malko kakto e napisano.

Коментар