Microsoft може да отложи дебюта на Vista в Европа

Рискът Vista да попадне под ударите на регулаторните органи на Европейската комисия може да принуди Microsoft да забави пускането на операционната система на Стария континент. В съобщения до US медии, софтуерният гигант посочва, че е отправил конкретно предложение до ЕК, свързано с възможни модификации в характеристиките на системата, така че Vista да издържи антитръстовата проверка.
Microsoft чака ясен отговор от Европейската комисия във връзка с предложението, от който зависи кога новата операционна система ще се появи в Европа. Ако в ЕК преценят, че са необходими допълнителни промени в софтуера, това вероятно ще рефлектира в по-късно пускане на продукта в региона.
По план, корпоративната версия на Vista трябва да излезе на пазара през ноември тази година, а вариантът за крайни потребители – през януари 2007 г. Microsoft пусна за тестване последната бета версия на продукта и обяви цените на новата ОС.
Неотдавна ЕК наложи глоба от почти 1 милиард долара на компанията в два отделни процеса за нарушения на правилата за конкуренция на пазара, и по-точно в областите на сървърния софтуер и РС-базираните медийни плеъри. Комисията продължава да настоява, че Microsoft трябва да направи още промени, за да отговори и на други аспекти на нейните антимонополни изисквания. 
Разследванията на ЕК са фокусирани основно върху това как Microsoft комбинира програми и характеристики в един продукт. Vista освен че е операционна система, интегрира в себе си и много други РС функции като браузър, уеб търсене, мигновени комуникации, антиспайуер. Всичко това увеличава възможността ЕК да се вторачи отново във Vista след нейното пускане на пазара.

рубрика: Uncategorized

Коментар