Видеокамери и фотоапарати ще имитират зрението на насекомите

Учени от университета в Аделайда, Австралия, обявиха наскоро, че са разработили технология, която значително подобрява качеството на снимки и видеоматериали. Новите методи за заснемане се основават на зрението при насекомите – те могат да виждат и най-малките детайли както при силна и слаба светлина, така и при липсата на такава.

Щом става дума за зрение, структурата на мозъка на насекомите надминава всяка една съществуваща до момента система за създаване на снимки и видеоматериали, казва д-р Ръсел Бринкуорт, ръководител на проекта. Той и неговите колеги успяват да докажат, че е възможно да се определи начинът, по който функционират очите на насекомите, и след това, чрез подходящи софтуер и хардуер процесът да се възпроизведе.

Днешните видеокамери и фотоапарати дават възможност за контрол на светлината с цел да се подобри качеството на снимките. Когато обаче някои части от обекта, който се заснема, са много по-тъмни от други, системата не дава добри резултати. В природата нещата стоят по друг начин.

При насекомите всяка клетка на окото се съсредоточава върху част от образа, за да добие максимално количество информация за цялостната сцена. Камера, която функционира на принципа на зрението при насекомите, ще може да постига максимално ясни образи дори в ситуации, при които има големи разлики в осветеността на отделните елементи в картината.

Според д-р Бринкуорт, следващото поколение камери ще притежават няколко отличителни качества. Те ще имат възможност, например, да улавят детайли при различни степени на осветеност и при мрак, да компресират и предават видеоматериала при много високи скорости, да засичат бързодвижещи се миниатюрни обекти и да определят скоростта им и др.

Идеята на екипа на д-р Бринкуорт е да интегрира новия софтуер, имитиращ зрението на насекомите, към вече съществуващата технология при видеокамерите. Софтуерът ще бъде вграден в микрочип, който ще се постави между сензора и дигиталния конвертор на видеокамерата.

Учените от австралийския университет ще пазят спецификите на технологията в тайна до момента, в който някоя голяма компания с комерсиални цели не се заинтересува от нея. Екипът обаче вече е получил подкрепата на военновъздушните сили на САЩ, което само по себе си е доказателство за стойността на работата на учените начело д-р Бринкуорт.

Коментар