Google пусна услуга Chrome Enterprise

Новата услуга Chrome Enterprise ще стимулира прехода на корпоративните потребители към решения на база Chrome OS

Google обяви корпоративна услуга за големи предприятия, които разглеждат възможността за преход към устройства под управление на Chrome OS, или т.нар. хромбуци.

Абонаментът за Chrome Enterprise струва 50 долара на година за един потребител. По същество, новата услуга се явява актуализиран вариант на Chromebooks for Work, с някои допълнителни възможности.

Новата услуга Chrome Enterprise е напълно съвместима със съществуващата инфраструктура Microsoft Active Directory. Липсата на подобна съвместимост досега беше препъни камък за много компании, които разглеждаха възможността за използване на Chrome OS, коментира пред TechCrunch Райън Шет, старши директор по Android и Chrome за бизнеса и образованието.

Chrome Enterprise позволява на корпоративните потребители да използват наличните си данни за вход в хромбуци и услуги Google Cloud, а администираторите могат лесно да настройват възможностите за достъп. И по-рано администраторите на Chrome OS можеха да включат единен вход и за други услуги, но те трябваше да използват стандарт SAML.

Освен това компаниите получават възможност да контролират Chrome OS устройствата с помощта на съществуващите решения за управление на мобилността. В момента Chrome Enterprise работи с AirWatch от VMware, но в бъдеще се очаква поддръжка и на други подобни услуги.

В допъленение, администраторите могат да настроят корпоративен магазин с приложения за служителите. Тази функция все още е на тестов етап и е свързана с възможността за пускане на Chrome OS приложения на Android.

Абонаментната услуга Chrome Enterprise включва денонощна поддръжка, настройваеми актуализации на операционната система и дори управление на принтери, уточняват от разработчика.

Коментар