Сървърни чипове AMD EPYC навлизат в дейта центровете

Популярността на сървърните процесори AMD EPYC расте с нови проекти за информационни центрове

AMD разширява глобалната си екосистема от партньори за сървърните EPYC процесори, стана ясно на конференцията China EPYC Technology Summit в Пекин. Нови клиенти на компанията в областта на информационните центрове като облачните доставчици Tencent и JD.com, заедно с OEM партньори като Lenovo и Sugon, обявиха продукти и демонстрации на широка гама системи и решения на база EPYC.

Сред другите участници, поддържащи екосистемата на AMD EPYC, са Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HPE, SuperMicro. Ключова подкрепа по отношение на сървърния хардуер и софтуер осигуряват и партньори като Mellanox, Redhat, Samsung и VMware.

В края на тази година Tencent Cloud ще пусне AMD EPYC-базирани двупроцесорни облачни сървъри с до 64 процесорни ядра, за да разнообрази портфолиото си от облачни продукти и услуги, съобщиха от водещия телеком.

„Компаниите, които се занимават с е-търговия и интернет в Китай, се нуждаят от повече изчислителни ядра и по-висока пропускателна способност с паметта. Ние видяхме, че процесорите AMD EPYC разполагат с до 32 ядра и имат сериозно предимство пред другите двупроцесорни сървърни системи, а 8-те канала на паметта позволяват по-бърза работа с нея, което смятаме, че по-добре ще отговори на изискванията на клиентите у нас”, коментира Ендрю Уанг, технологичен ръководител на отдела за хардуерни системи в JD.com.

Sugon въвежда пълна продуктова линия, базирана на AMD EPYC чипове, с девет нови продукта – работни станции, рак-, блейд- и супер-рак системи за високопроизводителни изчисления, облачни приложения, анализ на големи масиви данни и дълбоко самообучение. Lenovo също си сътрудничи с AMD и няколко глобални Hyperscale клиенти в разработката и инсталацията на еднопроцесорни и двупроцесорни, EPYC-базирани сървъри.

Вълненията около EPYC се подхранват от високата x86 производителност на чиповете в еднопроцесорни и двупроцесорни конфигурации, потвърдена от рекорди в изчисленията с цели числа и плаваща запетая. AMD EPYC 7601-базирана система отбеляза резултат 1200 при изчисления с цели числа, измерен с бенчмарка SPECint_rate2006, с което попада сред най-добрите четири x86 системи тествани до момента.

Подобно решение поставя рекорд по производителност и на еднопроцесорна система в изчисленията с плаваща запетая, отбелязвайки резултат 943 в бенчмарка SPECfp_rate20062. При двупроцесорните сървъри AMD EPYC 7601- базирана система отбеляза резултат 2360 в SPECint_rate2006, една от най-високите регистрирани стойности до днешна дата, отбелязва AMD.

Чиповете EPYC са достъпни в различни варианти – с 8, 16, 24 и 32 ядра и съответно с 16, 32, 48 и 64 нишки. Тактовите честоти на процесорите варират от 2.0 до 2.4GHz, с максимално ускорение до 3,2GHz, а разсейвана топлинна енергия (TDP) е от 120 до 180 вата за различните модели.

Коментари по темата: „Сървърни чипове AMD EPYC навлизат в дейта центровете”

добавете коментар...

  1. оня

    Чета коментарите и само за пари се говори. Има хора, за които няма значение цената като важно е какъв е продукта и дали му харесва. Ако човек ще се показва статус с играчка за 2000лв, то е смешно. Щом за средата му е важен телефона, ясно на какво ниво е. Виж, примерно с къща за половин-един милион и нагоре по-може да покажеш, че си успял материално.
    Телефона като възможности ми харесва, но няма да си го взема, защото обичам малките телефони, големите тухли са ми неудобни.

Коментар