Cisco награди с $250 000 екип от студенти

Екип от студенти от Германия и Русия спечели първо място в конкурса за разработчици I-Prize, организиран от Cisco.
Като награда, отборът ще бъде стимулиран с $250 000 от мрежовия гигант и може да получи позиции в компанията, за да изпълни проекта.
Водещият екип се състои от трима души, начело със студентката по компютърни науки Анна Госен, която е работила заедно със съпруга си Нийлс Госен и брат си Сергей Бесоницин, системен инженер в Русия.
Отборът на Госен е създал система, която използва мрежовите продукти на Cisco като начин да се следи и управлява разхода на енергия с един единствен пакет за домашни или бизнес потребители.
Наградата бележи края на състезанието I-Prize, което беше открито в края на 2007, и съвпадна с откриването на глобализационния център на компанията в Бангалор, Индия.
Идеята на конкурса беше да разкрие нова бизнес възможност за Cisco, която да донесе на компанията приходи в размер на $1 млрд. в рамките на период от 5 до 7 години. Състезанието е набрало над 2 500 заявки на проекти от 104 държави.
"Една от мисиите на Cisco I-Prize беше да впрегне иновация и талант в глобален мащаб, като използва инструменти за взаимодействие (collaborative tools), за да подпомогне раждането на нови идеи и да ги придвижва от начална концепция до жизнеспособна бизнес възможности", заяви Мартин Де Беер, старши вицепрезидент на пазара на нововъзникващи технологии на мрежовия гигант.

Коментар