Microsoft се отказва от спорна практика за обновявания

В бъдеще потребителите на Windows 10 няма да получават принудително инсталационни файлове за обновявания

Подразделението на Microsoft в Германия вече няма да зарежда принудително инсталационни файлове на своите операционни системи на компютрите на потребителите. Решението е взето след съдебен иск, подаден от местна организация за защита на правата на потребителите, съобщи ZDNet.

В продължение на една година от средата на 2015 г. Microsoft даваше възможност на потребителите да обновят своите системи безплатно до Windows 10, като на на твърдите им дискове се зареждаха инсталационни файлове с обем около 6 гигабайта. За да изключат зареждането на тези файлове, потребителите трябваше да вложат доста сериозни усилия.

В поредица от съдебни искове срещу компанията потребителите се жалваха, че политиката на Microsoft води до повреда на компютрите им и загуба на данни, припомня ZDNet Asia. В началото на 2016 г. един такъв иск е подаден от Федерацията за защита на правата на потребителите в Германия (VZBV) и стига до окръжния съд в Мюнхен.

Федерацията съобщи наскоро, че съдът не се е произнесъл по случая, тъй като Microsoft доброволно се е съгласила да прекрати принудителното зареждане на инсталационни файлове на компютрите на потребителите без тяхното разрешение.

Още преди една година Microsoft прекрати безплатното обновяване до Windows 10. В момента компанията използва нова система за актуализации под името Unified Update Platform (UUP), която намалява размера на обновленията, тъй като доставя само липсващите компоненти.

Коментар