LG готова да плати $1,2 млрд. за австрийска фирма

LG вижда в автомобилната индустрия нов източник на приходи, който може да компенсира спада при мобилните телефони

LG Electronics проява сериозен интерес към австрийския производител на автомобилни осветления ZKW Group. Евентуална сделка ще превиши 1 млрд. долара, съобщи Korea Economic Daily.

Твърди се, че LG участва в основния търг за придобиване на ZKW, победителят от който ще бъде обявен през септември т.г. ZKW очаква да получи сума в размер на 1,2 млрд. долара.

LG се подготвя за покупката на ZKW отпреди година и половина. Придобиването се разглежда като част от стратегия на корейската компания за диверсификация на бизнеса в областта на автомобилната електроника.

В края на 2016 г. японското издание Nikkei съобщи, че Panasonic води заключителни преговори за поглъщане на ZKW за сумата от 885 млн. долара. По-късно представител на австрийската компания отрече пред Ройтерс тази информация.

ZKW произвежда светодиодни фарове и осветителни модули за американски и европейски автомобили, вкл. за General Motors и BMW. Приходите на компанията за 2016 г. възлизат на около 900 млн. евро, а броят на служителите е около 5900 в Австрия, Чехия, Словакия, Индия, Китай, САЩ и Мексико.

LG Electronics и нейните сестрински компании LG Display и LG Chem виждат в автомобилната индустрия нов източник за приходи, който може да компенсира спада на пазара за мобилни телефони, отбелязва Ройтерс. Клиенти на LG вече са автомобилни гиганти като General Motors и Volkswagen.

В момента LG внедрява функции за управление чрез смартфон в автомобилните компоненти, например за включване и изключване на запалването с помощта на мобилния телефон.

Коментар