Неподозирана опасност за астронавтите откриха учени

Хората, пътуващи в космоса, са изложени на неизвестна досега опасност, алармира изследване на руско-канадски екип, резултатите от което са публикувани в научното списание Scientific Reports.

Установено е, че организмът на човека реагира на състоянието на безтегловност като на болест, в резултат на което имунната система включва съответните защитни механизми, предаде Ройтерс.

Учените са изследвали концентрацията на 125 протеини в кръвната плазма на 18 руски космонавти. Анализите са правени месец преди първия полет, след завръщане от мисията и една седмица по-късно.

Данните сочат, че концентрацията на протеини, участващи в регулирането на имунитета, се е променила. Полетът в космоса се възприема от човешкото тяло като болест на молекулярно ниво. Ето защо при полет всички видове клетки, органи и тъкани се стремят да се адаптират към новата ситуация.

В своите изследвания учените са използвали количествена протеомика, която определя както наличието на самия протеин, така и количеството му. В бъдеще те планират да приложат точков метод за търсене на специфични протеини, влияещи на тялото в безтегловност, а това предполага взимане на кръвни проби от астронавтите докато са в орбита.

Коментар