Музикална карта обещава по-удобно забавление

Когато хората говорят за джаджи и цифрова музика, няма как да не бъдат замесени услугата iTunes на Apple и Amazon.com. Наскоро Nokia, а сега и калифорнийската компания SanDisk, производител на карти памет и плейъри, предприеха инициативи, които обещават да променят статуквото в персоналните забавления.
SanDisk лансира на пазара своята иновационна карта SlotMusic в познатия и широко разпространен формат microSD, използван в мобилни телефони, портативни плейъри, компютри и стерео уредби за коли.
Картата е пълна с MP3 музика от четири гиганта в индустрията – Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group, EMI – и освободена от DRM защита.
За да бъде удобството пълно, комплектът включва и USB адаптер. 
Мнозина анализатори обаче се питат как SanDisk ще разбие монопола в цифровия даунлоуд на iTunes и Amazon. Компанията NDP оценява пазара на MP3 музика на 6,3 милиарда през 2007 година, като голяма част от него се пада на двете популярни услуги.
В SanDisk обаче са оптимисти. Всяко ново нещо на пазара е позитивно, коментират от там, макар и да знаят, че продажбите на мобилни телефони, за които е предназначена тяхната музикална карта, забавят темп.
Този нов продукт не е за всички хора и за всички места. Картата е просто и бързо решение за цифрова музика, от което се нуждае обикновеният потребител. Взимаш SlotMusic, пъхаш я в мобилния телефон или в MP3 плейъра и това е всичко, посочват от SanDisk.
Има разлика също в цената и удобството. SlotMusic идва с 1 GB памет, а MP3 песните се възпроизвеждат със скорост 320Kbps. Включеният в комплекта USB адаптер позволява картата да се използва на всеки компютър, работещ под Windows, Linux и Mac, както и с мобилни телефони на Verizon Wireless, Sprint, Motorola, Samsung, Pharos и Nokia.
Два основни фактора могат да дадат предимство на SanDisk. На първо място това е поддръжката от големите търговски вериги за продажби на дребно. Там хората купуват музика във физически формат, в случая такива ще бъдат и картите SlotMusic, наред с компактдисковете.
Цената на една музикална карта от SanDisk е определена на $14.99 в магазините Best Buy и Wal-Mart. Очаква се следващата година SlotMusic да се появи и в Европа.
SanDisk има още един коз, който я различава от конкуренцията. В допълнение към музиката, картите включват съпътстващо албумите творчество от рода на картинки, видео и разни бележки от изпълнителите.

Коментар