Мтел виртуализира 3G мрежата заедно с Nokia

Nokia AirScale RNC е софтуерно базиран радио мрежови контролер, който осигурява на мобилните оператори платформа за „облачен” достъп

Мтел и Nokia тестваха успешно в реална среда първия в света „облачен” 3G радио мрежови контролер AirScale RNC, разработен от финландската компания. Телеком операторът ще внедри виртуализация, която подобрява 3G мрежата.  

Nokia AirScale RNC ще помогне на Мтел да управлява по-гъвкаво 3G мрежата си и да я адаптира към бъдещите изисквания за 5G свързаност, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в Мтел.

Това е първият Cloud RAN продукт на Nokia. Иновативното и гъвкаво решение носи измерими резултати и икономически ползи за операторите, посочи от своя страна Петер Вуковиц, управляващ директор CBT за Централна и Източна Европа в Nokia.

„Преминаването на мрежата за радиовръзка в облака е част от стратегията на Telekom Austria Group за пълна виртуализация на нашата радиомрежа, която ще ни помогне да постигнем по-добра ефективност и гъвкавост”, добави Саша Забрански, директор „Технологии и услуги на бъдещето” в TAG.

Nokia AirScale RNC е софтуерно базиран радио мрежови контролер, работещ с инфраструктурата на Nokia AirFrame Data Center. Той осигурява на мобилните оператори платформа за „облачен” достъп.

Решението подобрява автоматизацията и гъвкавостта на 3G мрежи като тази на Мтел, покривайки изискванията, свързани с капацитета, представянето и латентността на мрежата. Заложената в софтуера гъвкавост му позволява да променя своите функции заедно с промените на потреблението в мрежата.

Коментар