Невронна мрежа пише фалшиви клиентски отзиви

Разработчици от Чикагския университет обучиха невронна мрежа да пише убедителни, но фалшиви отзиви от потребители на различни услуги и заведения, съобщи The Verge.

Изкуственият интелект не копира вече съществуващи отзиви, а вместо това самостоятелно пише рецензии на базата на милиони съществуващи в мрежата мнения на клиенти на услуги като Amazon, Yelp и TripAdvisor. Новата технология ще бъде представена през октомври т.г. на международна конференция по компютърна и информационна сигурност.

Бен Джао, един от основателите на проекта, твърди, че текстовете, създадени от изкуствения интелект, са практически неразличими от написаните от реални хора. В бъдеще подобна технология ще може да създава не само отзиви и рецензии, но и всякакви други текстове, като сериозно ще промени нашата увереност за това какво е реално и какво не.

Изкуствено фабрикуваните отзиви за Yelp и Amazon могат да поставят началото на нова фейк ера в интернет, заедно с разработките на специалисти от Вашингтонския университет, които вече показаха възможностите на невронната мрежа да превръща аудиозаписи на глас в реално видео – по-конкретно, с видео на Барак Обама, в което съчетаха движенията на устните с изговорения текст.

Подобни технологии могат с лекота да фалшифицират видео изявленията на политици и да предизвикат политически и икономически кризи по света, предупреждават анализаторите.

Коментар