Песен на Би Джийс идеална за масаж на сърцето

Популярната песен “Stayin’ Alive” на Би Джийс помага в обучението по сърдечна реанимация. Ритъмът от 103 удара в минута на песента е идеалният за натискане на гръдната клетка при непряк масаж на сърцето, установиха учени от Американската кардиологична асоциация.

Обикновено хората трудно се решават да приложат непряк сърдечен масаж в критични ситуации. Основна причина за това е липсата на увереност за правилния ритъм, посочва д-р Дейвид Матлок. Но в много случаи именно умело проведеният масаж възстановява работата на спрялото сърце.

По време на изследването екипът на Матлок е възложил на 15 студенти и лекари да извършат непряк сърдечен масаж на манекен, докато са слушали песента на Би Джийс и спазвайки нейния ритъм. След пет седмици доброволците отново са изпълнили експеримента, но този път възпроизвеждайки мелодията мислено.

При първия тест средната честота на натискане на гръдната клетка е била 109 в минута, докато на следващия експеримент е достигнала 113. Макар и да превишава препоръчания ритъм, по-високата честота на натискане е за предпочитане спрямо по-ниската, посочват специалистите.

Матлок не е първият учен, който обръща внимание на песента “Stayin’ Alive” като инструмент за обучение по сърдечна реанимация. Преподавател от университета в Пенсилвания също е използвал хита на Би Джийс в обучението на своите студенти. Но Матлок е доказал, че правилният ритъм може да бъде постигнат и без да се слуша песента по време на реанимацията.

Коментар