Qualcomm: Иновациите идват първо с Android

Qualcomm жегна Apple преди премиерата на новия iPhone, изтъквайки предимствата на Android

Американският разработчик на мобилни процесори Qualcomm написа в блога си, че Android устройствата са най-иновативните на пазара. Заслуга за това имат, разбира се, технологиите, създадени от самата Qualcomm, която работи в тясно сътрудничество с Google, посочват от специалиста в мобилните чипове.

Qualcomm е основен доставчик на процесори за Android устройства и конкурент на Apple, която проектира собствени процесори за iPhone и iPad. На практика, повечето Android смартфони от висок клас използват именно процесори Snapdragon от Qualcomm, така че нейните чипове пряко конкурират решенията на Apple.

Освен това Qualcomm и Apple са се вкопчили в съдебни битки за патентни в последните години. В блог публикацията Qualcomm подчертава, че иновациите винаги идват първо при Android устройствата, като привежда дълъг списък с примери за това свое твърдение.

Продуктите на Apple, от друга страна, винаги пристигат на пазара с претенцията за някаква нова фантастична технология или функция, за която е изтъква, че е иновативна. Оказва се обаче, че много от функциите в епълските смартфони и таблети вече присъстват на пазара в различни Android устройства.

Технологични иновации, въведени за първи път от Android устройствата (източник: Qualcomm)

Вярно е също, че някои от иновациите, които Qualcomm изтъква, могат да бъдат оспорени, особено когато се позовават на т.нар. референтен дизайн от компанията – това е хубав термин за устройство, което вероятно е в процес на разработка и все още не присъства на пазара.

Изявлението на Qualcomm идва точно преди Apple да представи новия си iPhone (по-късно днес) и очевидно моментът е подбран неслучайно. Но фактите са категорични, че Android устройствата действително предлагат първи много от иновациите.

Така например, подобрената реалност, която се нуждае от няколко камери в смартфона, за да се получи най-добър резултат, се появи първо в смартфона Lenovo Phob Pro 2. Други примери за иновации са Android устройствата LG Flex 2 с първия OLED екран, Sony Xperia Z4 с първия водоустойчив сензорeн екран и Samsung Galaxy S8 със своя гигабитов LTE модем.

Коментари по темата: „Qualcomm: Иновациите идват първо с Android”

добавете коментар...

  1. ю

    Винаги са ме забавлявали този тип статии и най-вече непрекъснатото подскачане кой бил пръв 😀

    Внимателно проследяване на историята на ИТ, както и тази на Apple, показва следното:
    1. Apple НИКОГА не са първи.
    2. Apple ВИНАГИ са първите, които прилагат технологиите по смислен и удобен за ползване начин; често са единствените, които взимат мерки срещу слабостите на технологиите.

    Примери – колкото искате, но ето няколко:
    1. iPod не е първият музикален плейър от този тип, но останалите са кошмарни за ползване. iPod улеснява и опростява слушането на музика за много хора. Тогава конкурентите им правят грешката да не си вземат поука.

    2. Андроид е по-стар от iOS/iPhone, в нета все още могат да се намерят картинки как е изглеждал – горе-долу копие на Blackberry.
    С появата си iPhone практически поставя стандарта за съвременен смартфон – функции, графичен интерфейс, жестове и прочее.

    3. Пръстови отпечатъци има на лаптопи от 2003, един приятел имаше такъв – на 6тия месец сензорът замина. Тестове в нета показват как се хаква с ксерокопие на ксерокопие на ксерокопие на пръстовия отпечатък. И това важи за този тип пръстови отпечатъци чак до 2012, когато Apple не представиха Touch ID*. Да, и той се хаква, но изисква 2000dpi сканиране и едва ли не перфектен отпечатък.

    4. Лицево разпознаване – засега предложените в Android варианти са пълен смях и срам за индустрията. Ако твърденията на Apple са вярни, реално стават първите, които предоставят нещо използваемо.

    Ето няколко от този списък:

    4K дисплей на телефон – малоумие, предвид че мобилните GPU нямат необходимата изчислителна мощ да го захранват.

    Бързо зареждане – съкращава живота на батериите, но вече е установено, че животът 1 Android устройство е между 1/2 и 1/3 от живота на един iPhone.

    Augmented Reality – Lenovo Phab Pro 2 е от миналата година, с пълен набор сензори.
    ARKit работи на устройства iPhone 6s, без допълнителните камери и чудесии, и се справя в пъти по-добре. Можете да видите десетките демота публикувани в Интренет.
    Да, ARKit е 1 година след Lenovo / Google Project Tango, но вече има между 150 и 200 милиона устройства, които го поддържат.
    Казано иначе, Apple гарантират на разработчиците, че има реална платформа, за която да разработват AR. Положението с Project Tango далеч не е същото.

    Най-вероятно ще стане същото и с останалите технологии, които Apple все още не са интегрирали.

    * Touch ID не е на Apple. Придобиха технология като купиха AuthenTec. Но, същите тези AuthenTec твърдяха, че има готов продукт, докато Apple прекараха още година и половина отгоре, за да подобрят технологията.

  2. Anonymous

    Иване, купи си и 1,2,3,4,5,6,7,8 и Х модела им, щом толкова те радват. Аз така правя с моите андроиди – ако 1 модел няма функция, която ми се иска да тествам, купувам си друг. Избор поне има голям ;))) При това почти всеки месец ;))
    Дориу няма нужда да му строша дисплея за да го сменя, а те и без това напоследък трудно се трошат и евтино се сменят ;)))

  3. Иван

    Поне една трета от таблицата е невярна или умишлено манипулативна! Куалком кръв пикаят още от момента в който Апъл им замени LTE модемите с интелски и им отряза няколко милиарда от печалбата! Ябълките много рядко са били първи в нещо, но почти винаги са били най-добрите в това което правят. Само за пример ще дам технологията на Самсунг за лицево разпознаване, която буди повече недоумение с факта, че може без особенни усилия да се излъже със снимка, накичена с контактни лещи – безполезна! Имаше един интересен коментар за тази таблица на Куалком от друг форум и потребителят остроумно отбеляза, че е достатъчно само тиксо и десетина модела на Андроид споменати в таблицата, за да събереш всичките им функции в едно устройство…

Коментар