SSD взимат превес над HDD в компютрите през 2018 г.

Повечето персонални компютри през следващата година ще ползват SSD устройства

През следващата година за първи път делът на полупроводниковите дискове (SSD) ще превиши този на традиционните твърди дискове (HDD) в персоналните компютри, прогнозира китайският източник ChinaFlashMarket.

Пазарът на флаш памети от типа NAND ще продължи да расте с внушителни темпове поне още няколко години. Анализаторите прогнозират, че към 2020 г. този пазар ще достигне 65 млрд. долара, в сравнение с 40 млрд. долара през настоящата година.

Целият пазар на памети ще нарасне от 95 млрд. долара през 2017 г. до 120 млрд. долара към края на десетилетието. Освен това именно през 2020 г. приходите от продажби на памети NAND ще превишат тези от продажби на DRAM модули.

43% от чиповете памет NAND през настоящата година ще се използват в SSD устройства. Най-голям производител на памети NAND ще остане Samsung с дял от 37% тази година, следван от Toshiba (21%), WD (14%), Micron (13%), SK Hynix (12%) и Intel (3%).

През 2018 г. делът на SSD в компютрите за първи път ще превиши дела на HDD, а към 2020 г. ще достигне 76%. Доставките на твърдотелни устройства по същото време ще възлязат на 241 млн. броя, в сравнение със 156 млн. тази година.

Коментари по темата: „SSD взимат превес над HDD в компютрите през 2018 г.”

добавете коментар...

  1. Той

    Това беше очаквана тенденция. SSD-тата са много по-бързи и явно от 2018 г. ще станат достатъчно издръжливи. Преди време имаше новина, че някакви японци са подобрили издръжливостта им 2900 пъти, като са променили инструкциите за запис. След достатъчно дълго време HDD-тата ще са история.

Коментар