Нов бизнес: Маски срещу разблокиране на iPhone X

С тази маска за лице потребителите на iPhone X могат да се защитят от разблокиране на устройството по време на сън

Една от най-забележителните характеристики на новия iPhone X е технологията за разпознаване на лицето на потребителя, известна като Face ID. Тя, разбира се, повдигна сериозни въпроси, свързани с надеждността и сигурността на използването й.

Китайски онлайн търовец бързо се възползва от опасенията на потребителите. В интернет магазина Taobao вече се продава специална маска, която може да да защити потребителя от опити за разблокиране на iPhone X с помощта на неговото лице – например, когато спи.

Очевидно, маската с цена около 15 долара първоначално е имала друго предназначение, но сега в нейното описание търговецът набляга на възможността да предпази притежателите на iPhone X от разблокиране на смартфона без тяхното знание.

При представяне на юбилейния модел в началото на седмицата Apple увери, че, за да сработи технологията Face ID, потребителят трябва просто да погледне в скенера за разпознаване на лице. Но по време на самата презентация, старши вицепрезиденът Крейг Федериги не успя от първия път да разблокира iPhone X с лицето си.

Поради големия медиен шум около този случай, Apple излезе с обяснение, че първоначално Face ID се е опитала да разпознае лица на служители на компанията, които са подготвяли iPhone X за презентацията. След няколко неуспешни опита да разпознае лицето на Федериги, смартфонът очаквано поиска въвеждане на парола.

Коментари по темата: „Нов бизнес: Маски срещу разблокиране на iPhone X”

добавете коментар...

  1. (c:

    Мисля, че сериозно пренавивате неуспешното отключване с Face ID.

    Телефоните на Apple винаги дават конкретната причина за неуспешното отключване.

    В случая на Федеричи с първото устройство, излезе доста ясен и красноречив надпис: “Активирането на Face ID изисква да въведете кода си”.

    Това съобщение се появява за биометрична автентикация (включително за Touch ID) по една от следните причини:
    1. След рестартиране на устройството.
    2. Ако човек не си е отключвал телефона повече от 8 часа.
    3. Веднъж на седмица – две, за всеки случай; предполагам гарантира и, че потребителят няма да си паролата, ако изкара 3-4 месеца без да я въвежда.
    4. Ако биометричната автентикация е пропаднала повече от 3 пъти.

    При Федеричи не се появи съобщение, че телефонът не го е разпознал, а директно му изиска код, т.е. някоя от 4-те точки е била в сила. Apple твърдят, че е 4-та точка.

  2. Anonymous

    В китай всичко биха ти продали. Още повече, че тоя “продукт” очевидно вече е на пазара, само са добавили нова точка в маркетинговите диплянки.

    Apple изключително ясно обясниха, че лицевото разпознаване включва и валидация дали потребителят е насочил вниманието си към телефона, т.е. най-вероятно изискват потребителят да гледа в телефона.

    Дори излязоха статии с опасения, че когато човек е подпийнал, телефонът му може да откаже да се отключи 😀

    Не знам как точно спящ човек ще гледа телефона си. Явно китайците спят с отворени очи, гледайки в една точка.

  3. Димитър Иванов

    Тази цялата статия е някаква шега…

Коментар