Нов бизнес: Маски срещу разблокиране на iPhone X

С тази маска за лице потребителите на iPhone X могат да се защитят от разблокиране на устройството по време на сън

Една от най-забележителните характеристики на новия iPhone X е технологията за разпознаване на лицето на потребителя, известна като Face ID. Тя, разбира се, повдигна сериозни въпроси, свързани с надеждността и сигурността на използването й.

Китайски онлайн търовец бързо се възползва от опасенията на потребителите. В интернет магазина Taobao вече се продава специална маска, която може да да защити потребителя от опити за разблокиране на iPhone X с помощта на неговото лице – например, когато спи.

Очевидно, маската с цена около 15 долара първоначално е имала друго предназначение, но сега в нейното описание търговецът набляга на възможността да предпази притежателите на iPhone X от разблокиране на смартфона без тяхното знание.

При представяне на юбилейния модел в началото на седмицата Apple увери, че, за да сработи технологията Face ID, потребителят трябва просто да погледне в скенера за разпознаване на лице. Но по време на самата презентация, старши вицепрезиденът Крейг Федериги не успя от първия път да разблокира iPhone X с лицето си.

Поради големия медиен шум около този случай, Apple излезе с обяснение, че първоначално Face ID се е опитала да разпознае лица на служители на компанията, които са подготвяли iPhone X за презентацията. След няколко неуспешни опита да разпознае лицето на Федериги, смартфонът очаквано поиска въвеждане на парола.

Коментари по темата: „Нов бизнес: Маски срещу разблокиране на iPhone X”

добавете коментар...

 1. (c:

  Мисля, че сериозно пренавивате неуспешното отключване с Face ID.

  Телефоните на Apple винаги дават конкретната причина за неуспешното отключване.

  В случая на Федеричи с първото устройство, излезе доста ясен и красноречив надпис: “Активирането на Face ID изисква да въведете кода си”.

  Това съобщение се появява за биометрична автентикация (включително за Touch ID) по една от следните причини:
  1. След рестартиране на устройството.
  2. Ако човек не си е отключвал телефона повече от 8 часа.
  3. Веднъж на седмица – две, за всеки случай; предполагам гарантира и, че потребителят няма да си паролата, ако изкара 3-4 месеца без да я въвежда.
  4. Ако биометричната автентикация е пропаднала повече от 3 пъти.

  При Федеричи не се появи съобщение, че телефонът не го е разпознал, а директно му изиска код, т.е. някоя от 4-те точки е била в сила. Apple твърдят, че е 4-та точка.

 2. Anonymous

  В китай всичко биха ти продали. Още повече, че тоя “продукт” очевидно вече е на пазара, само са добавили нова точка в маркетинговите диплянки.

  Apple изключително ясно обясниха, че лицевото разпознаване включва и валидация дали потребителят е насочил вниманието си към телефона, т.е. най-вероятно изискват потребителят да гледа в телефона.

  Дори излязоха статии с опасения, че когато човек е подпийнал, телефонът му може да откаже да се отключи 😀

  Не знам как точно спящ човек ще гледа телефона си. Явно китайците спят с отворени очи, гледайки в една точка.

 3. Димитър Иванов

  Тази цялата статия е някаква шега…

Коментар