Ubuntu е на финалната права с GNOME

GNOME 3.26 става десктоп среда по подразбиране в Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

След месец потребителите на платформата с отворен код Ubuntu ще получат нова десктоп среда – GNOME 3.26, вместо сегашния интерфейс Unity. Подготовката за тази голяма промяна е на финалната фаза, като двата разработващи екипа – на Ubuntu и GNOME – работят усилено, за да улеснят в максимална степен прехода.

Версията Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark) с интерфейс GNOME 3.26 ще излезе на 19 октомври. Новата десктоп среда ще бъде зададена по подразбиране, работейки върху следващо поколение Wayland дисплей сървър.

Миналата седмица в репозитора на Ubuntu 17.10 се появиха множество пакети от GNOME 3.26 Stack, след като екипът на Ubuntu Desktop успя да ъпгрейдва всяко GNOME приложение и компонент от ядрото, които ще се доставят заедно с новата версия на платформата.

Потребителите на версията за разработчици на Ubuntu 17.10 са сред първите, които имат достъп до десктоп средата GNOME 3.26 на своите персонални компютри и вече могат да тестват новите функции. Но екипите на Ubuntu и GNOME работят усилено по документацията, за да направят по-лесна миграцията от Unity до GNOME и за останалите потребители на Ubuntu, съобщи Canonical (разработчик на Ubuntu).

Вeрсия Ubuntu 17.10 с кодово име Artful Aardvark ще стъпи най-вероятно на новото Linux 4.13 ядро, което вече е налично за внедряване в стабилни системи. От 28 септември всички потребители ще могат да тестват Ubuntu 17.10 на своите РС, тъй като Canonical ще пусне финална бета версия на системата, вкл за клонингите Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Kylin, Ubuntu Studio и Ubuntu Budgie.

Коментар