Внимателно с новите идеи за бизнес, съветва финансов портал

Прогнозите за икономическата криза в световен мащаб, която няма как да подмине България, варират от временна през дълбока до рецесия. Фактите са: увеличаващи се лихви по всички видове кредити, силно свиване на кредитирането от банките и преосмисляне на инвестиционните планове на много фирми.
Финансовият портал fincity.bg дава няколко съвета за посрещане на тревожните икономически новини по-спокойно. Една от препоръките е десеткратно премисляне на всякакви идеи за нов бизнес.
1. Не планирайте разходи, които да бъдат покрити с коледен бонус или премия за продажби. Ако очакванията за криза се превърнат в истинска криза, това може и да не се случи, както сте го планирали.
2. Ако очаквате приходи от продажба на имот или наем, бъдете много консервативни и планирайте песимистично. Пазарът не е нито толкова всеяден, нито толкова бърз както досега.
3. Изплащайте приоритетно заемите с най-високи лихви (кредитни карти и бързи стокови кредити) и ако се наложи – консолидирайте с по-голям и дългосрочен потребителски кредит от банка. За големи задължения може да се наложи и консолидиране с ипотечен кредит с цел намаляване на месечните вноски. Консултирайте се с опитни и компетентни хора за това.
4. Забравете за зимни и летни почивки изцяло на кредитната карта. Поне докато тонът на финансовите новини не се промени към по-приятен или туристическите промоции не станат наистина неустоими.
5. Сменяйте работата си внимателно, тъй като в много компании съкращенията стават на принципа "последните си заминават първи".
6. Ако живеете или работите в имот под наем, сега е моментът да се пазарите с наемодателя по-сериозно – ако не за намаляване, поне за задържане на старите нива. Повишаването на разходите за отопление и стагнацията на имотния пазар са достатъчни причини за това.
7. Пари в брой – само на депозит или спестовен влог и никога на разплащателна сметка, където инфлацията ги изяжда всеки ден.
8. Всякакви спестовни и инвестиционни продукти (взаимни фондове, пенсионни схеми, животозастраховки с инвестиционен и спестовен елемент) трябва да съдържат голям процент книжа с фиксиран доход (облигации) и по-малко акции.
9. Премислете десетократно всякакви идеи за нов бизнес – освен че продажбите може да не са каквито очаквате, и банките в момента далеч не гледат благосклонно на тях.
10. Ако сте имали идеи как да увеличите приходите в бюджета си и да спестите излишен разход – дошъл е моментът, в който това е наложително.

Коментар