Китай затяга обръча около биткойн търговците

Облаците над биткойн и останалите криптовалути в Китай се сгъстяват

Китайските власти са забранили на шефовете на платформи за търговия с биткойн да напускат страната, съобщи местното издание Beijing News, позовавайки се на анонимни източници.

До закриване на борсите за обмен на биткойн всички мениджъри, собственици и притежатели на токени се задължават да сътрудничат на властите и да помагат на следствието, като остават постоянно на разположение, а това означава, че не могат да напускат страната. Въпреки че забраната касае формално само биткойн платформите, очаква се тя да се засегне и ръководителите на всички останали борси за криптовалута, пише ETHNews.

Вече се появиха информации, че китайските борси за виртуална валута Huobi и OKCoin са решили да прекратят работа от ноември 2017 г. Твърди се, че още една голяма биткойн борса, BTCChina, ще последва примера им.

По-рано този месец се разбра, че китайските власти възнамеряват да затворят всички борси в страната, в които се обменят биткойни. Централната банка е издала инструкция, която забранява на местните платформи да предлагат услуги с криптовалутата.

Ситуацията с виртуалните валути в Китай се усложни след рязкото поскъпване на биткойн, което увеличи риска от спекулации от страна на китайските инвеститори. Една от причините за поскъпване на биткойн е това, че китайците започнаха да използват монетите като инструмент за натиск върху юана и, в резултат на спекулациите, властите забраниха обмяната на биткойн.

Това, от своя страна, доведе до пренасяне на по-голяма част от търговията с биткойн в „подземния свят”, където потребителите могат да си изпращат криптовалути едни на други, използвайки частни адреси в ролята на сейфове. В момента властите не могат да контролират черния пазар.

В началото на септември Народната банка на Китай обяви за незаконно първичното предлагане на токени криптовалута (Initial coin offering, ICO). Според регулатора, над 90% от ICO се явяват потенциални нарушители на законите за нелегалното финансиране и противодействие на измамите във финансовата сфера, поради което тази дейност подлежи на сериозни наказания.

Коментари по темата: „Китай затяга обръча около биткойн търговците”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Златото е антибактериално.
    Слагаш го в чаша с вода да преседи през ноща
    и сутринта пиеш водата.

  2. hokutoshinken

    Жал ми стана за Йоана, много китайци я натискат…
    Само с китайския ЮАН не стоплих ко стана.

  3. Anonymous

    биткойна е
    пълната ПРОТИВОположност(ИН/ЯН)
    на злаТОТО.

    Биткойна(ИН стуктура/ЯН функционалност ) :
    лесно преносим
    лесно изпращаем
    лесно скриваем
    чуплив(вируси,портфеили)
    постояна бройка
    НЕ можеш да го барнеш.

    ЗлаТОТО(ЯН стуктура/ИН функционалност ) :
    трудно носим(тежък)
    трудно изпращаем(ще ти го откраднат)
    трудно скриваем(блести )
    здрав
    все вадят още
    можеш да си го галиш

Коментар