Toshiba Memory продадена за 18 млрд. долара

Японският гигант Toshiba договори продажбата на подразделението си за производство на чипове на консорциума Bain в сделка на стойност 2 трилиона йени (около 18 млрд. щатски долара), стана ясно днес.

142-годишната компания е избрала японския консорциум, в който участват и държавни инвеститори, тъй като именно Bain е предложил най-изгодна оферта. Информационната агенция Киодо Нюз съобщава, цитирайки неназовани източници, че консорциумът Bain включва още южнокорейския производител на чипове SK Hynix, а също и компаниите Apple, Dell, Kingston Technology и Seagate Technology.

Очаква се сделката да бъде окончателно финализирана до дни, съгласно официалното съобщение от Toshiba. Освен това компанията се е съгласила да инвестира 350,5 милиарда йени в подразделението за производството на памети, като си запазва част от правото на собственост върху него.

Продажбата на Toshiba Memory, която по план ще приключи през март 2018 г., ще позволи на японската компания да компенсирани загубите, които понася заради ядрения бизнес на Westinghouse Electric в САЩ. Toshiba отчете загуби в размер на 6,3 млрд. долара, поради нарастването на разходите по двата ядрени проекта на Westinghouse в Щатите, което понижи цената на акциите на компанията и я въвлече в загуби.

През март т.г. Toshiba подаде искане за защита от банкрут в САЩ, за да избегне отрицателните финансови резултати за втора поредна година, което би довело до изваждането й от списъка на фондовата борса в Токио.

Компанията се сблъсква с доста проблеми през последните години. През 2015 г. Toshiba се забави с публикуването на отчетите за приходите на два пъти, тъй като беше въвлечена в скандал за 150 млрд.йени завишени приходите в течение на седем години. А преди повече от година, като част от други силно ограничителни мерки, Toshiba продаде своето производство на персонални компютри и уволни хиляди служители.

За предходната финансова година, която приключи на 31-и март 2017 г., японската корпорация отчете нетни загуби в размер на 965,7 млн. йени. Ако продажбата на бизнеса с чипове не се осъществи, Toshiba няма да може да разполага с милиардите долари, от които силно се нуждае, за да запълни дупката във финансите си, дължаща се основно на банкрута на Westinghouse в САЩ.

Освен това производството на полупроводникови елементи изисква огромни инвестиции и има реален риск Toshiba да загуби битката с конкурента Samsung Electronics, който обяви мащабни планове в тази сфера.

Коментари по темата: „Toshiba Memory продадена за 18 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. хаха

    “консорциумът Bain купува кочпанията” хахаххаха

Коментар