Acer излезе начело в EMEA региона

За първи път в своята история компанията Acer се изкачи на върха в бизнеса с персонални компютри в региона на Европа, Средния изток и Африка (EMEA). Данните на IDC за третото тримесечие отчитат продажбите на настолни РС, лаптопи и x86 сървъри.
Acer държи 21,3% от общия обем на продажбите в ЕМЕА, следвана от HP с 18,7% и Dell с 9,5%.  Пазарът като цяло през тримесечието възлиза на 27,8 милиона броя компютри, а ръстът на Acer е 90,2% на годишна база.
Засиленото търсене на ноутбуци е факторът, оказал най-голямо значение за първото място на Acer, сочи анализът на IDC. Появата на нетбуците също е довела до рокади в челната петица.
Ясното фокусиране на Acer в мобилния сегмент и в частност пускането на модела Aspire One е подпомогнало стремителния ръст на компанията в ЕМЕА региона.
На четвърта позиция с дял от 7,4% е тайванският производител Asus, а на пето – японската Toshiba с 5,8% от пазара в ЕМЕА. Показателен за значението на нетбуците е ръстът от 156% на Asus, която фактически създаде този пазар, пускайки евтиния Eee PC. В момента обаче нетбуците все повече се отдалечават от определението за евтин лаптоп.

Коментар