Кралят Android навърши 9 и изглежда несменяем

Android посрещна 9-ия си рожден ден с наскоро излязлата версия осма версия Oreo

Мобилната платформа Android навърши тези дни 9 години с внушителни постижения за толкова млад проект. Пазарните анализатори отреждат на системата над 85% дял при мобилните устройства.

Когато Google пусна Android на 23 септември 2008 г., това бе нов и многообещаващ проект, но малцина имаха куража да заложат на неговия успех. Сега платформата посреща 9-ия си рожден ден с наскоро излязлата версия Android 8.0 Oreo и като крал на пазара за мобилни устройства.

Според най-консервативните оценки, Android е инсталирана на около 65% от работещите мобилни устройства, но този дял може да варира, в зависимост от това кой извършва отчитането. Във всички случаи, 65% са най-малкото, което Android владее.

По-оптимистичните оценки отреждат дял от 85% и дори повече на мобилната платформа на Google, която управлява устройствата на най-големия производител на смартфони – Samsung, на третия в класацията – Huawei, както и на повечето останали играчи, с изключение на Apple.

Google поддържа развитието на Android със стабилни версии всяка година, което е доста трудоемка задача. Работата по точен график с такъв масивен проект би била невъзможна за повечето компании, но не и за интернет гиганта.

Засега Android се движи с постоянно темпо и няма индикации, че статуквото ще се промени скоро. Най-вероятно ще видим Android 9.0 през следващата година, тъй като цикълът на разработка за версията вече е започнал. Ако не се случи нещо извънредно и революционно, „кралят” изглежда несменяем.

Коментари по темата: „Кралят Android навърши 9 и изглежда несменяем”

добавете коментар...

  1. ха

    Ерата на андроид нищо чудно да свърши с ерата на сегашните американски ИТ гиганти (Microsoft, Apple, Google, Amazon). Но кога ще свърши тази ера – това може да стане след напълно неизвестни засега катаклизми, в резултат на появата на нови ИТ играчи от съвсем нов тип.

  2. :о)

    Най-великата мобилна ОС…безплатна с хиляди безплатни приложения…за разлика от iOS.
    Няма нищо вечно, но…съм сигурен че ще държи още много годинки 😉
    Най-вече защото най-голямата ИТ компания в света стои зад нея – GOOGLE!

  3. потребител

    Всяка ера си има начал и край. Интересно ми е какво ще следва, да го замести.

  4. запознат

    като за безплатна ОС на евтини джаджи е екстра, само не изпадайте в екстаз, щото причината може да е, че просто няма по-лесна (и безплатна) универсална алтернатива.

  5. Anonymous

    По-полека с тия гръмогласни глупости, първите версии на Андроид са от 2006г и са копие на Blackberry.

  6. LUD

    Въпроса е не дали, а кога ще му е падението

  7. Anonymous

    Гордоста(изглежда несменяем)
    предшества
    падението

Коментар