Ръст на кибератаките срещу облачни услуги

Нов доклад на Microsoft, посветен на сигурността, алармира за глобален ръст в кибератаките срещу облачни услуги през първото тримесечие на 2017 г. Данните сочат увеличение с 300% на подобни кибер-инвазии по целия свят.

В периода януари-март 2017 г. Microsoft е регистрирала четирикратно повече заплахи за своите облачни услуги Azure, отколкото година по-рано. Основна причина за клауд инфекциите е проникването в акаунти на Microsoft от злонамeрени IP адреси – подобни действия бележат ръст от 44%.

Сред останалите популярни механизми за атаки корпорацията изтъква спама и протоколите за отдалечен достъп. Повечето атаки срещу услуги на Microsoft Azure са извършени от IP адреси в Китай (35,1%) и САЩ (32,5%), а на трето място е Южна Корея с 3,1%.

В последните четири години икономическото въздействие от киберпрестъпността е нараснало петкратно, обяви наскоро Европейската комисия, която планира да създаде нова агенция за киберсигурност.

Агенцията ще подпомага държавите членки в защитата от кибератаки, както и при въвеждане на нова схема за сертифициране, която трябва да гарантира, че цифровите продукти и услуги са безопасни за ползване.

Коментар