Бил Гейтс отново съжали за наличието на Ctrl-Alt-Del

За пореден път Бил Гейтс определи като грешка клавишната комбинация Ctrl-Alt-Del

Ако можеше да се върне назад във времето, основателят на Microsoft Бил Гейтс би променил прословутата комбинация Ctrl-Alt-Del, която се явява авариен изход от операционните системи Windows.

При DOS и ранните версии на Windows комбинацията водеше до рестартиране на системата, а сега чрез нея се пуска диспечерът на задачи, с помощта на който потребителите могат принудително да затворят „увиснали” приложения или да завършат процеси.

Ctrl-Alt-Del не работи в операционните системи на Apple, докато при определени Linux дистрибуции едновременното натискане на трите клавиша отваря прозореца на диспечера със задачи. При Windows 10 комбинацията се използва за блокиране на компютъра, смяна на потребителя, изход от системата, промяна на паролата или извикване на диспечера.

На бизнес форум, организиран от Блумбърг миналата седмица в Ню Йорк, Бил Гейтс дискутира темата Ctrl-Alt-Del с основателя на Carlyle Group – Дейвид Рубенщайн, който го попита защо е създадена тази комбинация, активирана с три пръста.

Както и в други свои изявления, Бил Гейтс прехвърли отговорността за неудобството на Ctrl-Alt-Del на инженерите на IBM, които навремето са разработили клавиатурата за първите Windows компютри. Той признава, че би приложил друг начин, който да гарантира излизане от системата, когато това се налага.

„Не мисля, че е възможно да се върнем назад във времето и да променим някои неща, без да изложим на риск други. Разбира се, ако можех да внеса малка корекция, щях да направя операция с един бутон”, пояснява Гейтс.

На клавиатурата на IBM PC е трябвало да има един ясен начин за гарантирано прекъсване на сесията. Така че хората, които са взели това решение, биха могли да назначат друг клавиш за целта. На много от днешните компютри се постига същото по много по-очевиден начин, допълва основателят на Microsoft.

Коментар