Велико Търново обособява „Хакерспейс” зона

Свободна ИТ зона може да насърчи общуването между бизнеса и кадрите във Велико Търново

Зона за свободен достъп на хора, които се интересуват от информационни технологии, се обособява във Велико Търново, предаде БТА, позовавайки се на Невен Боянов, председател на местния клуб на програмистите.

„Хакерспейс” ще бъде място за хора, които желаят да усъвършенстват уменията си в сферата на програмирането или просто имат нужда от пространство за спокойна работа. Мястото, където е обособена зоната – в бившия Пионерски дом, на бул. „България”, е предоставено безвъзмездно на клуба на програмистите от община Велико Търново.

Ремонтът и подобренията са осъществени с доброволчески труд от членовете на клуба, отбеляза Боянов. Той уточни, че мястото е подходящо също така за семинари и конференции, на които ще бъдат представяни новостите в сферата на технологиите и програмирането.

Членовете на клуба са съавтори на учебния план в най-новата специалност на Великотърновския университет „Софтуерно инженерство”, а част от тях водят упражнения във Факултета по математика и информатика. Специалистите ще бъдат на разположение както на студенти, така и на ученици и обучаващи се, за консултации, които могат да допълнят традиционните учебни програми, посочи Ивайло Николов, от управителния съвет на клуба.

През последните години технологиите навлизат все повече във всички сфери на бизнеса, затова сериозните компании търсят начини за връзка със специалистите от ИТ сектора, отбеляза Павел Дончев. Според него, подобно място би могло да бъде удачна форма за опознаване на двете страни и да създаде предпоставки за съвместна работа.

„Хакерспейс” ще бъде място и за реална демонстрация на иновациите в сферата на роботиката и приложенията. Членовете на клуба обмислят пространството да бъде отоплявано и осветявано със съвременни инфрачервени и соларни системи.

Откриването на зоната ще се състои на 29 септември от 14 ч., а на следващия ден ще бъдат организирани дискусии и презентации, в които ще участват членове на подобни клубове от Стара Загора, Русе, Габрово и други градове, уточнява БТА.

Коментар