В Австралия ще шофират с дигитални книжки

Дигиталните шофьорски книжки ще навлязат в Австралия още през следващия месец

Водачите на автомобили в Южна Австралия ще могат да ползват от октомври т.г. цифров вариант на своите шофьорски книжки чрез смартфон. За старта на пилотния проект съобщават местните власти.

Цифровите шофьорски книжки ще са достъпни през приложението mySA GOV, разработено от Appviation. То показва документа в реално време, а когато свидетелството е с изтекъл срок или е на шофьор с отнети права, в долната част на екрана се появяват съответно оранжева или червена лента.

Приложението генерира баркод, който се обновява на всеки 30 секунди, за да се предотврати възможността за използване на фалшиво свидетелство. Електронният документ може да се сканира навсякъде, дори в заведения и клубове, в случаите, когато е нужно да се докаже, че свидетелството е оригинално.

Властите в щата Южна Австралия вече са провели интензивни тестове, за да гарантират сигурността на личните данни и невъзможността те бъдат достъпни за външни лица, съобщи ZDNet.  Новата технология ще предоставя достъп до информация от шофьорските книжки и ще служи за доказване на самоличността пред полицейските служители.

Тази система вече се използва за някои документи като лични карти, свидетелства за управление на плавателни съдове, документи за регистрация на посредници при продажби на недвижими имоти и при регистрацията на моторни превозни средства.

Планира се също издаване на подобни цифрови документи, с които да се доказва правото на упражняване на различни професии като строители, водопроводчици, електротехници, техници по поддръжката на газопреносната мрежа, инвестиционни посредници и служители по охраната.

Новите е-документи ще бъдат въведени до края на настоящата година. Все пак властите в австралийския щат се обръщат към потребителите с призив да не се отказват напълно и от обикновените шофьорски книжки на физически носител.

Коментари по темата: „В Австралия ще шофират с дигитални книжки”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Какво ще правят, когато им падне батерията на смартфоняка или някое австралийско кенгуру го счупи? 🙂 Не е много добра идеята с тези “дигиталии” и подобни прищявки.

  2. alabala

    На кой екран, в кое приложение… много изчерпателна статия 🙂

Коментар