Не чакайте евтини компютри от Apple, каза Стив Джобс

Стив Джобс, изпълнителният директор на Apple, опроверга слуховете, че компанията ще се заеме с предлагането на евтини компютри. Въпреки глобалната икономическа криза, в Купертино нямат такива намерения.
Продажбите на Apple за тримесечието са нараснали с 27%, най-вече заради 6.9 милиона продадени айфона и нестихващият интерес към MAC.
$1.14 милиарда донесе четвъртото фискално тримесечие на Apple, завършващо в края на септември. Таргетът от 10 милиона продадени айфона през тази година е изпълнен, съобщиха още от компанията.
По отношение на приходите от мобилни телефони Apple е третият по големина производител в света, веднага след Nokia и Samsung.
Производителят се готви да посрещне глобалната криза с база от лоялни клиенти, които предпочитат да отложат покупката вместо да влязат в магазин на конкуренцията, портфолио от успешни продукти и $25 милиарда в банката, каза още Стив Джобс.
Мениджърът не поясни дали компанията му планира да осъществи придобивания на други фирми, но подчерта, че „икономическият застой ще предложи някои изключителни възможности за компаниите, притежаващи пари в брой”.
Производството на евтини компютри за привличане на клиентите с по-тънки портфейли е не точно следваната от Apple стратегия, коментира Стив Джобс.
„Искаме да доставяме все повече стойност за потребителите”, каза той. „Не знаем как да създадем компютър за $500, който да не е просто парче желязо, не ни е в кръвта да го правим”.
Засега Apple ще остане встрани от пазара на нетбуци, определен от преносими компютри с 10-инчови или по-малки дисплеи, на цена под $500.
Наред с това Аpple ще запази уникалния модел на айфон, без да предлага вариации, но ще разработва силна софтуерна платформа, която да разграничи продукта от конкурентите му.

Коментар