Philips BDM4037UW – за хората, които работят мащабно

Тънките рамки около екрана на Philips BDM4037UW не разсейват окото от огромната картина

Няма две мнения по въпроса, че когато дойде време за покупка на монитор, първият показател, който трябва да вземем предвид, е диагоналът. Колкото по-голям е той, толкова повече екранна площ има на разположение потребителят, така че е нормално всеки да търси възможно най-големия монитор, който попада в предвидения бюджет.

Предлагането на монитори с диагонал над 24 инча вече едва ли изненадва някого, но пазарът се разви значително в посока наистина огромни екрани – с диагонал 32-34 инча, предназначени най-вече за професионалисти.

Philips направи още крачка напред като проектира модел с диагонал 40 инча, но това е само една от отличителните му характеристики. Напълно в съзвучие с актуалните тенденции, моделът BDM4037UW има извивка на екрана и в комбинация с уникалния размер се очертава като най-големия извит 4K монитор на пазара.

Диагоналът от 40 инча е само една от отличителните характеристики на Philips BDM4037UW

Притежаването на нещо „най” винаги е приятен гъдел за егото на собственика, но в случая това не е самоцел, защото моделът предлага достатъчно качества, за да оправдае цената си, а и да се превърне в незаменим инструмент за работа.

Телевизор на бюрото?

Първоначалното впечатление след измъкването на Philips BDM4037UW от масивния кашон е, че се каните да седнете пред пълноразмерен телевизор. Основното отличие е изпълнението на корпуса в бяло и сребристо, което придава на монитора подчертано луксозно излъчване. За приятното възприятие допринасят и тънките рамки около екрана, които не разсейват окото от огромната картина.

Мониторът предлага традиционното за марката Philips разнообразие от портове за връзка

Реално погледнато, за един извит екран е важно да е голям, за да може да покрие възможно по-голяма част от зрителното поле. В случая е предпочетен радиус на извивката от 3000 мм, което е адекватна стойност, предлагаща едновременно достатъчна степен на обгръщане, и същевременно не твърде агресивно навлизане в личното пространство на потребителя. Извитите екрани предизвикват обикновено два крайни типа мнения относно ползата от тях, но веднъж свикнал, човек наистина оценява по-голямата степен на концентрация в изображението, особено при подобен размер.

Стойката на 40-инчовия Philips BDM4037UW е елегантна и не заема много място

И докато за екрана можем да кажем, че предлага изобилие от площ, то за щастие същото не се отнася до стойката, която е изненадващо елегантна и не заема много място. Неин основен недостатък е, че може само да се накланя, но от друга страна, нагласянето на толкова тежък екран не би било съвсем тривиална задача. Така възможността за точно позициониране на човека пред него опира да отстоянието, като трябва да се има предвид, че е хубаво моделът да бъде разположен на по-широко бюро.

Управлението на настройките е решено с четирипосочен джойстик-бутон, който изисква известно свикване, но си върши добре работата.

Множеството портове са лесно достъпни, защото гледат „навън”, а не надолу

Традиционно за марката, мониторът предлага разнообразие от портове за връзка: HDMI 1.4, HDMI 2.0 и два Display Port, както и класическия D-Sub. Те са лесно достъпни, защото гледат „навън”, а не надолу, а освен това за всеки от интерфейсите е наличен кабел в комплектацията на монитора. Плюс на модела е наличието на USB 3.0 хъб с четири порта, единият от които за бързо зареждане на мобилни устройства.

Отлична видимост

На човека пред монитора няма да се налага да прецизира гледната си точка до милиметри, защото използваната във Philips BDM4037UW AMVA матрица предлага достатъчно широки зрителни ъгли. Както се очаква от този тип панел, контрастът също е на високо ниво – от порядъка на 3300:1 до 3700:1, с дълбоко черно и точни сиви нюанси. Приятна изненада е равномерното разпределение на яркостта и еднородността на цветовете при толкова голям екран.

По отношение на цветовете, моделът предлага 100% sRGB и 85% Adobe RGB покритие, което е важно за всички дизайнери и фотографи.

Въпреки големия диагонал, яркостта е разпределена равномерно, а цветовете са еднородни по цялата площ на екрана

Макар да се справя нелошо с повечето игри, Philips BDM4037UW не се чувства в свои води в заглавията с висока кадрова честота, но това не попада в списъка с обещани възможности. Мониторът е проектиран преди всичко за проектанти, инженери, дизайнери и изобщо хора, които в максимална степен ще се възползват от резолюцията от 3840х2160 пиксела, било то и в режим MultiView, който показва картина от до четири източника едновременно.

Независимо какъв потребител е седнал пред екрана, той няма да изпитва неприятно напрежение в очите или главоболие дори след часове работа, благодарение на технологията Flicker-Free, която използва постояннотоково управление на LED подсветката и елиминира трептенето.

Коментар