Ще приобщаваме Западните Балкани към цифрова Европа

България ще популяризира инициативите за постепенно намаляване на надценките за роуминг услуги в страните от Западните Балкани, заяви зам.-министър Димитър Геновски

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще даде възможност за приобщаване на Западните Балкани към европейските цифрови политики, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на конференция, организирана от Американската търговска камара в България.

По думите на Геновски, нашата страна ще популяризира инициативите за постепенно намаляване на надценките за роуминг услуги в страните от Западните Балкани, широколентов достъп за всички и високоскоростна трансгранична свързаност.

„Една от основните задачи на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е цифровият единен пазар като източник на растеж и конкурентоспособност“, каза още заместник-министърът. Сред важните решения, които предстои да бъдат взети, той посочи мащабната реформа на нормативната уредба за електронните съобщения, както и укрепването на доверието в цифровите услуги и тяхната сигурност.

Законодателните промени ще създадат условия за набиране на необходимите инвестиции, преди всичко чрез пазара, за използването на мрежи с много голям капацитет и ултра бърз и сигурен интернет, подчерта Геновски.

Подобни мрежи ще позволяват да предаваме и обработваме стотици пъти повече данни, което ще прокара пътя за революционни технологии като автоматизирано управлявани автомобили, иновативно здравеопазване, умни технологии в изграждането на инфраструктура в трудно достъпни участъци, каза още заместник-министърът.

Коментари по темата: „Ще приобщаваме Западните Балкани към цифрова Европа”

добавете коментар...

  1. Аман

    Сичко Мара стасала, та западните балкани тръгнала да оправя.

Коментар