Обмислят безплатен Интернет за бедни и инвалиди

Бизнесът ще може да предложи безплатен бърз Интернет на социално слаби и инвалиди. Идеята беше обсъдена от участници в инициативата “ITC Broadband платформа за България”. Безплатната услуга ще бъде част от група мерки, в които да бъде привлечено и Министерството на труда и социалната политика, решиха участниците в срещата.

ИТ компаниите и държавата да работят съвместно за усвояването на средствата по проектите на Европейския съюз, е едно от предложенията в рамките на обсъжданията. Именно усвояването на такива средства е един от основните проблеми пред бизнеса, поради тежките процедури за подготовка, кандидатстване и одобрение на даден проект. Всяка процедура отнема поне 2-3 години, като през това време интересът на дадената компания към проекта най-често спада и той се обезсмисля, смятат участниците в инициативата.

Сред другите проблеми, които участниците посочиха, са неясната нормативна уредба, недоразвитата инфраструктура и оскъдният достъп до бърз и надежден Интернет. Липсва също регламентация по отношение на правата и задълженията на общините, касаещи собствеността на каналната мрежа, земята и правото на преминаване.

ИТ компаниите ще имат по-голям стимул да инвестират в повече подобни проекти, ако държавата предостави на бизнеса редица данъчни облекчения, смятат участниците в дискусията. Необходимо е също лобиране пред правителството за ускоряване на процедурите и премахване на бюрократичните пречки при кандидатстване с проекти за средства от еврофондовете, предназначени за ИТ отрасъла. Важно е и привличането на общините в проекта.

Бизнесът ще представи на правителството своите препоръки, както и актуална информация за пазара на широколентовите технологии и услуги, въз основа на които кабинетът ще може да състави план и да предприеме конкретни мерки в тази област.

От страна на бизнеса в “ITC broadband платформа за България” участват БАИТ, ИКТ Клъстер и компании от ранга на Hewlett-Packard, Hochegger|COM, Kapsch, Мобилтел (който е инициатор на “ITC Broadband платформа за България”), БТК, Siemens и др. Държавата е представена от ДАИТС, КРС и МДААР.

по темата: „Обмислят безплатен Интернет за бедни и инвалиди”

добавете коментар...

  1. Окото

    Обсъдена е идеята, дали в зала, или на обяд, важно е да го въведат, дай боже

  2. Питащ

    Не разбрах, срещата състояла ли се е или ще се състои? Къде, кога, някой може ли да напише?

Коментар