30% от децата в Интернет готови за среща с непознат

По данни на Международния център за изчезнали и експлоатирани деца един от всеки пет тийнейджъри, които редовно използват Интернет, е бил обект на предложения от сексуално естество. Това бе съобщено днес на Кръгла маса в х-л Шератон в София, посветена на проблемите на детската сигурност в Интернет.

Тревожната статистика показва, че 71% от децата са получавали съобщения от някого, когото не познават. 30% са били съгласни да се срещнат с непознат, когото са срещнали в Интернет чат-рум, а 14% от анкетираните в действителност са отишли на среща, организирана в Интернет.

Необходими са по-строги мерки за контрол и наказание на разпространителите на информация с вредно и незаконно съдържание, бе един от изводите на срещата, организирана от Майкрософт, Интерпол, МВР, Международният център за изчезнали и експлоатирани деца, ДАИТС и БАИТ.

Кръглата маса е част от първия по рода си учебен семинар за българските служби за сигурност на тема “Компютърни престъпления срещу деца”, организиран от Интерпол.

“Добрата координация между всички заинтересовани институции е решаваща за ефективното решение на проблема с детската сигурност в Интернет”, каза Теодор Милев, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Според председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Светослав Спасов спешно са необходими промени в Наказателния кодекс. Трябва да се дефинират строги термини, които да предвиждат по-сурови наказателни мерки срещу разпространителите на незаконно съдържание в Интернет и престъпленията срещу деца, добави той. 

“Макар че отговорността на крайния потребител не трябва да се подценява, необходим е сериозен контрол на съдържанието в Интернет”, каза Кормак Каланан, генерален секретар на програмата InHope, която функционира като централен координатор на работата на горещите линии в Интернет, борещи се срещу незаконното съдържание и неправомерната употреба на Интернет.

“Горещите линии осигуряват достъпен механизъм за получаване на сигнали от граждани. Само в рамките на една година InHope е обработила повече от 263 000 сигнала за злоупотреби с информация във виртуалното пространство”, допълни Кормак.

Сигнали за вредно и незаконно съдържание в Интернет могат да бъдат подавани и към създадената у нас гореща линия http://www.web112.net, създадена от Фондация “Приложни изследвания и комуникации”.

Коментар