Pixel 2 и Pixel 2 XL – флагмани с впечатляващи камера и екран

OLED екранът на Pixel 2 се отличава с висока резолюция и гъстота на пикселите (снимка: James Martin/CNET)

Двата нови Pixel смартфона на Google вече са тук. Регулярният модел Pixel 2 има 5-инчов OLED екран, а неговият по-голям събрат Pixel 2 XL идва с 6-инчов дисплей. Google позиционира устройствата с Android Oreo във високия клас като конкуренти на Apple iPhone X, Samsung Galaxy Note 8 и LG V30, стана ясно на премиерата тази вечер в САЩ.

От една страна, Pixel 2 не се съобразяват с някои актуални тенденции при смартфоните, а от друга са точно на гребена на вълната. Така например, двата нови модела нямат супертънки рамки и двойни камери, но пък са водоустойчиви, с възможност за управление на част от функциите отстрани (squeezable) и без традиционния жак за слушалки, точно както други флагмани на пазара. Тук е, разбира се, и гласовият помощник Google Assistant.

Камерата на Pixel 2 е единична, но Google обещава най-добрата смартфон фотография (снимка: James Martin/CNET)

Pixel 2 са първите смартфони с Google Lens – функция на камерата, представена през май т.г. Именно камерата е най-важната характеристика на новите „пиксели”, която е ключов фактор при решението за покупка за много потребители.

Google се надява да постигне най-добрата смартфон фотография с подобрения в портретните снимки и OIS (оптичната стабилизация на изображенията), като изпревари устройствата с две камерни лещи, предлагайки същото качество само с една.

Google елиминира стандартния 3,5-мм жак за слушалки, в полза на Type-C интерфейса (снимка: James Martin/CNET)

Разликата между Pixel 2 и Pixel 2 XL е основно в размера. И двата модела имат високи резолюция и плътност на пикселите – 1920×1080 пиксела за 5-инчовия модел и 2880×440 за 6-инчовия и съответно 441 ppi и 538 ppi, със съотношения 16:9 и 18:9. Малкият модел тежи 143 грама, а големият – 175 грама.

Pixel 2 и 2 XL са от решаващо значение за Google. Като второ поколение на фамилията Pixel, тези устройства могат да бетонират мястото на Google като играч на смартфон пазара. Неслучайно Google сключи $1,1-милиардна сделка с HTC, за да привлече таланти към разработката на Pixel.

Новите модели Pixel 2 и Pixel 2 XL ще се доставят в няколко цвята

Предварителните поръчки на двата смартфона започват на 4 октомври в САЩ и Великобритания и на 20 октомври в Австралия. Моделът Pixel 2 ще се предлага в три цвята – син, черен и бял, а XL 2 в черно и черно-бяло. На пазара Pixel 2 ще се появяват на 19 октомври – в мрежата на оператора Verizon в САЩ и в Google Store, Project Fi и Best Buy.

Pixel 2 струва $649 с 64GB памет и $749 във вариант със 128GB, а цените на Pixel 2 XL са съответно $849 (64GB) и $949 (128GB). При предварителна поръчка Google предлага специален пакет с безплатно устройство Google Home Mini в някои държави.

Коментар