Китай разреши принтерната сделка на HP и Samsung

HP е на път да финализира сделката за принтерния бизнес на Samsung

Китай одобри продажбата на принтерния бизнес на Samsung на HP Inc., но с някои условия. Регулаторните органи в страната се опасяват от доминация на американския производител на пазара за лазерни печатащи устройства, предаде Ройтерс.

HP и Samsung сключиха сделка на стойност 1,05 млрд. долара през септември 2016 г. Съгласно споразумението, HP ще получи всички активи, свързани с принтерите и мултифункционалните устройства на Samsung, вкл. 6 хиляди служители, 6,5 хиляди патента, научно-изследователска база и завод в Китай, както и 50 търговски офиса по целия свят.

По план, изпълнението на всички условия по споразумението трябваше да приключи през септември т.г., но сделката не беше завършена в срок, поради спънки от регулаторите в няколко държави.

Миналата седмица своето решение обяви министерството на търговията на Китай, съгласно което продажбата в страната на лазерни принтери с формат A4 от HP трябва да става при справедливи и разумни условия и производителят да отчита всеки месец пред министерството цените на продуктите и свързани с тях данни.

Освен това властите на Китай забраниха на HP Inc. да купува местни производители на принтери A4, дори ако става въпрос за минимални инвестиции. Накрая, от американската компания се иска да не ограничава съвместимостта на своите устройства с продуктите на външни производители или да споменава за подобна несъвместимост в рекламата.

HP Inc., от своя страна, се надява да приключи сделката до края на 2017 г., като същевременно пое пое ангажимент да не съкращава служители от придобитото подразделение на Samsung в продължение на пет години.  

Според анализатори от RBC Capital Markets, приходите от принтерния бизнес на Samsung възлизат на 1-1,6 млрд. долара годишно. Самата компания никога не е разкривала данни за този свой бизнес, част от подразделението за потребителска електроника, което генерира не по-вече от 5% от общите приходи на Samsung.

Коментар