Излезе платена Sailfish X за смартфони Sony Xperia X

Обещаната версия Sailfish X вече е достъпна официално на смартфони Sony Xperia X

Както се очакваше, разработчикът Jolla пусна официална версия на мобилната платформа Sailfish OS за смартфони Sony Xperia X. Новата система се нарича Sailfish X и е достъпна за потребителите на Xperia X за сумата от 49,90 евро.

В момента Sailfish X могат да си купят притежатели на Sony Xperia X в Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Въпреки високата си цена, Sailfish X има сериозни ограничения – неработещ Bluetooth интерфейс в Android приложенията, липсват FM радио, скенер на пръстови отпечатъци, барометър и крачкомер.

Още през февруари т.г. на Световния мобилен конгрес MWC 2017 в Барселона Jolla и Sony Mobile обявиха плановете си да пуснат официална версия на Sailfish OS за редица устройства Xperia. През юли започнаха тестовете на системата, а сега вече е достъпна и официална версия.

Sailfish OS е разработка на бивши служители на Nokia, които създадоха компанията Jolla. Първоначално, тя се опита да пробие на пазара за смартфони, но впоследствие прекрати разработката на устройства и се фокусира върху мобилната операционна система.

Като предимство на Sailfish OS се изтъкват нейните простота и олекотен интерфейс. Освен това системата се доставя с минимален брой предварително инсталирани приложения, за разлика от Android, подчертава разработчикът.

Коментари по темата: „Излезе платена Sailfish X за смартфони Sony Xperia X”

добавете коментар...

  1. LUD

    Има дребни проблеми, но по-добре от Андроида. Сериозните ограничения – скоро ще ги оправят. Но по-голямото му предимство е че е pure Linux.

Коментар