Мобилни телефони помагат в борбата със СПИН

Мащабен проект за бора със СПИН в Южноафриканската република ще разчита на мобилните телефони. Всеки ден от 1 януари 2009 година един милион души ще получават съобщения, които ги информират за безплатен телефон на доверието и предлаганите тестове за откриване на болестта.

Предварителните резултати от пилотния проект Masiluleke отчитат нарастване с 200% на обажданията до телефона на доверието в Йоханесбург.

Услугата ще използва популярния в Африка формат PCM (Please Call Me). Съобщенията са безплатни за изпращача и съдържат телефонен номер и място за 120 допълнителни символа. Свободното място обикновено се заема от реклами, което позволява на операторите да поддържат безплатната услуга.

В ЮАР живеят 49 милиона души, от които 43 милиона разполагат с мобилни телефони. Клетъчните мрежи покриват 95% от територията на страната.

Високото ниво на проникване на мобилните комуникации е довело до идеята за проекта Masiluleke. Медицинските служби в ЮАР са преценили, че съобщенията по мобилни телефони са най-удобният начин населението да бъде информирано за достъпните начини за борба със СПИН, вкл. и ранните тестове.

По данни на ООН, в страната има 6 милиона заразени с вируса на СПИН, което я прави епицентър на епидемията. Много от вирусоносителите не знаят за възможността за безплатни тестове и се обръщат към лекарите, когато вече е твърде късно.

Проектът Masiluleke се финансира от телекомуникационни компании, сред които Nokia Siemens Networks, както и от редица благотворителни фондове и образователни организации, вкл. National Geographic.

Коментар